latinica  ћирилица
26/07/2024 |  16:42 ⇒ 16:55 | Autor: klix.ba

Lista najplaćenijih sportista na Olimpijskim igrama

Olimpijske igre u Parizu večeras će biti otvorene spektakularnom ceremonijom otvaranja, a uslijediće dvosedmično sportsko nadmetanje više od 10.000 sportista.
Јon Ram (Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY, ilustracija) -
Јon Ram (Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY, ilustracija)

Na Olimpijske igre su stigli i neki od najplaćenijih sportista na svijetu, a lista koju čine oni koji zarađuju najviše iznenadila je mnoge.

Naime, prema Sportiku, najplaćeniji sportista na Igrama je golfer iz Španije Јon Ram (29), koji na godišnjem nivou zarađuje potpuno nevjerovatnih 200 miliona evra.

On je postao najplaćeniji sportista na svijetu nakon što je krajem prošle godine potpisao ugovor sa saudijskom organizacijom LIV Golf, koji ga je učinio najplaćenijim na svijetu.

Ugovor mu je omogućio da zarađuje više od Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.

Drugi je na listi košarkaš Los Anđeles Lejkersa LeBron DŽejms, a njegova godišnja plata iznosi 45 miliona evra i uz sponzorske ugovore ukupno zarađuje 120 miliona.

Slijede Stefan Kari (95 miliona evra), Јanis Antetokounmpo (94 miliona evra) i Kevin Durant (85 miliona eura), a potom opet na red dolaze golferi Rori Makilroj (73 miliona evra) i Skoti Šefler (60 miliona evra).

Novak Đoković je tek 18. najplaćeniji sportista na Olimpijskim igrama, sa godišnjom zaradom od 35 miliona evra, a Nikola Јokić se nalazi na devetom mjestu sa primanjima u iznosu od 50 miliona evra godišnje.