latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:36 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Tumane - 100 godina velike srpske svetinje (VIDEO)

Manastir Tumane jedna je od najvećih i najposjećenijih pravoslavnih svetinja, koju godišnje posjeti oko milion ljudi. Danas je obilježio slavu - Sabor svetog arhangela Gavrila, kome je posvećena tumanska crkva. U manastiru je bilo posebno svečano jer se navršilo tačno stotinu godina od obnove i osvećenja crkve.
Manastir Tumane - Foto: RTRS
Manastir TumaneFoto: RTRS

Manastir Tumane, nedaleko od Golupca, datira iz 14. vijeka. Po predanju, zadužbina je Miloša Obilića, a kroz vijekove dijelio je sudbinu svog naroda. Manastirsko bratstvo, zajedno sa brojnim vjernicima, proslavilo je hramovnu slavu i vijek od osvećenja tumanske crkve.

- Crkva je rušena u vrijeme Turaka u dva navrata i obnavljana, ovo je treći hram na prvobitnim temeljima i ovoga dana proslavljamo stogodišnjicu njegovog osvećenja - kaže arhimandrit Dimitrije, iguman ovog manastira.

U ovoj crkvi čuvaju se velike svetinje, među njima čudotvorna ikona Bogorodice Kurske, dio moštiju svetog Nektarija Eginskog i mošti tumanskih čudotvoraca Zosima i Јakova.

- U manastirskoj crkvi čuvaju se mošti Svetog Zosima Sinaita Čudotvorca, monaha-isihaste iz vremena svetog kneza Lazara, proslavljenog kao velikog pomoćnika naroda Božjega, i mošti Svetog Јakova Novog, učenika Svetog vladike Nikolaja, velikog misionara i podvižnika našega vremena - navodi arhimandrit Dimitrije.

Svakodnevna su svjedočenja o čudima i čudesnim iscjeljenjima u manastiru Tumane, u koji ljudi dolaze tražeći duhovni mir, utjehu ili izlječenje. Mnogi stižu i iz Republike Srpskenj.

- Manastir Tumane je velika svetinja, bila sam ovdje prije dvije, tri godine i pukim slučajem imala sam infarkt i sveti Zosim i Јakov su me, da kažem, spasili. Dođem kad god je moguće, da im se pomolim, da im se zahvalim što su me ostavili u životu - kaže Gordana Čerek iz Broda.

I Ruskinja iz beograda, Irina Ivanov dolazi svake godine u Tumane na ovaj dan.

- To je velika svetinja za nas, za cijelu porodicu, ovdje imamo lijep osjećaj da smo dio nečeg velikog i jednog - kaže Ivanovalj.

U manastir Tumane dolaze Srbi iz Slovenije, Austrije, Francuske i drugih zemalja. Sve ih sabira ova svetinja, koja je slika i ogledalo vjere srpskog naroda. Uskoro će se ispred manastira zavijoriti i zastava Republike Srpske, kao simbol ljubavi i srpskog zajedništva.