latinica  ћирилица
26/07/2024 |  15:08 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Banjaluci nedostaje zelenih oaza (VIDEO)

Parkovi, aleje i zelene površine krase svaki grad. Život čine ugodnijim, ali to nije slučaj i u Banjaluci kojoj nedostaje zelenih oaza, rekla je Marijana Kapović Solomun, profesor Šumarskog fakulteta.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Prije nekoliko dana Banjalučani iz Mjesne zajednice Centar okupili su se u praku na tzv. lokalitetu Kupusište, nezadovoljni što se na toj lokaciji ruše stabla zbog izgradnje "Ćiriličnog parka".

Osamdesetpetogodišnja Zdravka Lukić svoje dane provodi šetajući po ovom parku. Bijeg od vrućina uglavnom traži u prirodnom hladu. Iznenađena je, kaže, kada je vidjela u kakvom stanju je trenutno park.

- Јa sam se zgrozila kada sam vidjela ovo izrovano, ali ne daj Bože da bude zgrada, neka bude dječije igralište, tako će biti trave i drveća i hladovina za djecu - kaže Lukićeva.

Nezadovoljni građani ukazali su da neregularno prekopavanje ovog zemljišta dovodi u pitanje održavanje prirodnog hlada i zdravog disanja. Grad Banjaluka je 2018. usvojio odluku koja odgovara standardima Evropske unije, a koja precizno definiše da se bilo kakve fizičke intervencije u blizini stabala na javnim zelenim površinama mogu vršiti samo na udaljenosti najmanje od dva do pet metara, pojašnjava profesorka sa Šumarskog fakulteta.

- Ono što je značajno, a što svako može da vidi, jesu oštećenja korjenovog sistema, debla stabla i samim tim dovodi da se vremenom, fiziološki slabi stablo - kaže Kapović Solomun.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, na ukazivanje stručnjaka na štete koje mogu nastati prekopavanjem ovog parka, odgovora da je to politički napad.

- Zar je moguće da Srbima smeta ćirilica u centru Banjaluke? Nema teme koju neće kritikovati samo zato što dolazi od onog koga ne vole, makar to bile i sprave na kojima će se igrati djeca i to u obliku slova ćirilice. Ovo nema veze sa betonizacijom - napisao je Stanivuković na društvenoj mreži Iks.

Kapović Solomun, koja je član Savjeta za ekologiju banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a kaže da su besmisleni navodi o protivljenju ćirilici.

- Ono što je apsurdno jeste da od gradonačelnika i Gradske uprave ,na upozorenja i konstatacije sa stručnog aspekta, dobijamo odgovor da smo mi protiv ćirilice, a to nije tako - kaže ona.

Lukićeva ukazuje da Banjaluci nedostaju zelene površine i da se gradi previše zgrada u samom centru i da zato parkovi nestaju.

- Samo zgrade, gdje god vide neku površinu odmah zgrada i ovdje ako naprave to će biti haos- kaže Lukićeva.

Podsjećamo da su upravo nezadovoljni građani izvršili pritisak da se izmijeni regulacioni plan "Centar-Istok", gdje je prvobitno bila predviđena zgrada. Potom je odlukom skupštinske većine grada zaustavljeno usvajanje ovog regulacionog plana u namjeri da ova površina ostane park.