latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:58 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

U FBiH i dalje optužbe zbog blokade Reformske agende (VIDEO)

U Federaciji BiH i danas sve gori od optužbi na relaciji vladajuće "Trojke" i SDA zbog blokade Reformske agende i onemogućavanja prve tranše od 70 miliona evra iz Plana razvoja za Balkan.
Sarajevo (Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA, ilustracija) -
Sarajevo (Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA, ilustracija)

To, međutim, u američkoj Ambasadi nisu primijetili i za neuspjeh agende ponovo optužuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, istina, uz smiješnu konstatuju da zbog blokade SDA nije položila test. U brojnim reakcijama iz Srpske, Ambasadu SAD i ambasadora Majkla Marfija podsjećaju da je dokument pripreman za evropsku, a ne američku administraciju i ponavljaju da se zvanična politika Republike Srpske zasniva na slovu Dejtona i Ustavu BiH.

Činjenica da Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende, jer predstavnici četiri federalna kantona nisu dali saglasnost na predloženi nacrt dokumenta, službama u američkoj Ambasadi i Marfiju nekako je promakla, ali ne i prilika da i da za odluku kantonalnih premijera iz SDA optuže predsjednika Republike Srpske, jer je odbio da prihvatiti dvije od 100 tačaka plana.

Suštinski, Marfiju je zasmetalo to što pregovarači iz Srpske nisu prihvatili zahtjev da se imenuju sudije u Ustavni sud BiH, kao i odbijanje poštovanja odluka tog krnjeg Ustavnog suda, među kojima su i one o otimanju imovine Srpskoj.

No, šta Ambasada SAD ima s tim kao i sa evropskim putem BiH, ako su se partneri u vlasti o tome saglasili?

- Ambasada SAD u kontinuiteti iznosi neistine. Republika Srpska je, u skladu sa Ustavom, mehanizmom koordinacije vrlo aktivna bila u ispunjavanju svih obaveza koje se odnose na Reformsku agendu. To je jedan klasičan spin s ciljem da se Republika Srpska ponovo okarakteriše kao krivac. S druge strane, Marfi još jednom pokazuje da je kreator antisrpske politike u BiH - ističe zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Tendenciozne i neosnovane optužbe Marfija remetilački su faktor odnosa unutar BiH, ukazuju i parlamentarci iz Srpske.

- Marfiju smeta što se Republika Srpska i njeni predstavnici zalažu za poštovanje slova, a ne duha Dejtona. Sve ovo što radi je isključivo i samo dio njegovog ličnog interesa i njegov cilj je da oduzme našu imovinu kako bi se lično okoristio - kaže predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić.

I njen kolega Milorad Kojić kaže da u američkoj Ambasadi ne komentarišu ono što ne valja u FBiH ili sve stavljaju na teret predsjednika Republike Srpske, ali da narod u Srpskoj to prepoznaje.

Ali jasno je da tipični prototipi Amerike, svjetskog policajca, ambasador Marfi i njegova administracija ne odustaju od antisrpske retorike, čak i kada Sarajevo postalo poprište političkih bitki na relaciji vladajuće "Trojke" i SDA. Onemogućavanje tranše od 70 miliona evra potvrdilo je da je primat politike u Federaciji borba za vlast, a ne za interese građana.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da su građani još jednom žrtve neznanja, nepismenosti, diletantizma i potpunog degradiranja BiH od strane SDA. On je istakao da je rušenje Plana reformi rušenje BiH, izdaja građana i ništa drugo.

- Teško je da zlonamjerni megafoni SDA prihvate argumente, ali javnost to treba znati - istakao je Nikšić.

Poslanik Naše stranka u Predstavničkom domu PS BiH Sabina Ćudić kaže da je Predsjedništvo SDA donijelo stratešku odluku da ne podržava razvojne projekte i programe BiH ni evropski put prije izbora 2024.

- Iz tog razloga su u stanju zaustaviti projekte u čitavoj BiH, nadajući se da će blokada BiH proizvesti bolji rezultat - ističe ona.

SDA se pokušava izvući opravdanjem za neupućene, prebacujući odgovornost na Savjet ministara, a prećutkujući činjenicu da su zahvaljujući mehanizmu koordinacije blokirali evropski napredak BiH.

Nije stručnim službama SDA nepoznato da bi se Nacrt reformske agende iz Brisela na usvajanje vratio Savjetu ministara, a potom uputio i u paramentarnu proceduru. Baš zato se nameće pitanje da li je ili nije SDA položila ispit kod Marfija ili su blagi ukor zaradili zarad zajedničkog cilja - centralizacije vlasti i ukidanja Republike Srpske.