latinica  ћирилица
27/07/2024 |  10:24 | Autor: SRNA

Helez prikriveno radi na prodaji oružja Ukrajini

Sarajevo prikriveno radi na uspostavljanju vojnotehničke saradnje sa Ukrajinom, uprkos direktnoj zakonskoj zabrani isporuke naoružanja i vojne opreme proizvedene u BiH u zone sukoba, pišu "Večernje novosti".
Zukan Helez (Foto: vijeceministara.gov.ba) -
Zukan Helez (Foto: vijeceministara.gov.ba)

Beogradski list, pozivajući se na svoje izvore, navodi da se sve ovo radi iza leđa Predsjedništva BiH, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i nadležno je za spoljnu politiku.

"Večernje novosti" tvrde da ključnu ulogu u kreiranju prikrivenih aražmana sa Kijevom ima ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez, po čijoj se naredbi organizuju putovanja ukrajinskih emisara u preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u FBiH radi usaglašavanja saradnje.

Izvori lista otkrili su da je BiH nedavno posjetio predstavnik kijevskog režima Viktor Kruglov, koji je vodio razgovore o uspostavljanju saradnje sa rukovodstvom preduzeća "Guma co" iz Bugojna, koje se, između ostalog, bavi i proizvodnjom upaljača za artiljerijske i minobacačke granate.

- On /Kruglov/ je izrazio interes za saradnju sa kompanijama Unis pretis iz Vogošće i Binas iz Bugojna - naveli su izvori "Novosti".

Beogradski list podsjetio da je Helez nedavno rekao da BiH na pet lokacija proizvodi dronove samoubice i da je objavio snimak dronova, dodajući da se za njih interesuju Katar i jedna zemlja bivšeg Sovjetskog saveza.

"Večernje novosti" ukazuju da je Helez u protekla dva mjeseca posjetio sve fabrike namjenske industrije u FBiH i da je nakon toga boravio u sjedištu NATO-a, gdje je izjavio da se Rusiji ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope.