latinica  ћирилица
27/07/2024 |  11:08 | Autor: SRNA

Petronijević: Karadžić pod sankcijama zbog Rusije

Vlasti engleskog zatvora Vajt stavile su prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića pod sankcije zato što on, prema njihovim procjenama, podržava Rusiju, rekao je Karadžićev advokat Goran Petronijević.
Goran Petronijević - Foto: RTRS
Goran PetronijevićFoto: RTRS

Petronijević je naveo da su Englezi, kada su uskratili pravo finansiranja procesa zbog narušavanja Karadžićevih ljudskih prava, rekli da je on pod istim sankcijama kao Rusi, jer se u telefonskim razgovorima sa pravnim braniocima interesuje šta se dešava u svijetu.

- Došli smo do jednog dopisa u kome zatvorske vlasti objašnjavaju kako ga tretiraju i navode da on toliko podržava Rusiju da pokušava da utiče na zatvorske stražare i osoblje - rekao je Petronijević u podkastu "Večernjih novosti".

On je dodao da su Englezi rekli i da Karadžić u telefonskim razgovorima otvoreno podržava Ruse.

- Јa mu pričam, jer ga zanima. On tamo nema sa kim da progovori na srpskom, osim što jednom ili dva puta nedeljno dobije "Novosti". Pogažena su mu i sva vjerska prava. On tamo trpi stravičnu torturu - ukazao je Petronijević.

On je istakao da je Karadžić veoma lošeg zdravlja i da nije zvučao najbolje kada su se juče čuli.

- Trebalo bi da ga pregleda zatvorski ljekar. Ima problema sa dijabetesom, prostatom i spondilozom vratne kičme. Adekvatne njege nema, a ljekarski pregled čeka i po nekoliko nedjelja, iako mu je zdravlje ozbiljno narušeno - rekao je Petronijević.

On je naglasio da je Karadžiću u junu čak i život bio ugrožen, jer je tada padao u nesvijest i imao strašne stomačne probleme i bolove, dodajući da mu nisu davali ni lijekove za prostatu.

- Bez terapije je bio 17 dana. To je eskaliralo na način da mu se u tijelu zadržavala voda i bio je praktično pred kolapsom. Ne zna se zašto je padao u nesvijest, a jednom je zadobio i posjekotinu prilikom pada - naveo je Petronijević.

Prema njegovim riječima, Karadžića je trebalo da smjeste na bolničko liječenje da se utvrdi o čemu se radi, ali se, kako je istakao, stiče utisak da oni žele da njegova doživotna kazna traje što kraće.

- To je začarani krug u kome je Radovan žrtva. Pokrenuli smo tamo i sudski postupak da se utvrdi da su narušena njegova prava - rekao je Petronijević.

On je naveo da se tim ljekara iz Republike Srpske priprema da traži dozvolu da odu i pregledaju Karadžića i da urade analizu njegovog zdravstvenog stanja, što bi uz, adekvatnu terapiju, moglo da stabilizuje njegovo narušeno zdravlje.

Petronijević je podsjetio da Karadžića porodica nije videla tri godine i da ga niko živ nije vidio otkad je na ostrvu Vajt, osim jednog pravoslavnog sveštenika, koji je dva puta uspio da dođe kod njega.