latinica  ћирилица
27/07/2024 |  21:41 ⇒ 21:42 | Autor: TANЈUG

Pešić pred duel sa Amerikancima: Košarka nije hokej na ledu, imamo naš plan igre

Ako nisi spreman da se suprostaviš rivalu kakav je Amerika, onda da ne treba ni da ulaziš u dvoranu, rekao je selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić uoči sutrašnjeg duela protiv SAD na startu Olimpijskih igara.
Svetislav Pešić (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr) -
Svetislav Pešić (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr)

Srbija i SAD igraju meč prvog kola C grupe od 17.15 sati u Lilu.

- Ako nisi spreman da jednom timskom, pijre svega odbranom, pokušaš da taj njihov individualni kvalitet njihov neutrališeš onda i ne ulaziš u dvoranu. Prva stvar na kojoj radimo, trenirali smo to i u pripremi za utakmicu uvijek postoji plan igre i pokušaćemo da taj plan igre sprovedemo -istakao je Pešić srpskim novinarima u Lilu.

Košarka nije hokej na ledu, kaže Pešić, već je to košarka gdje je promjena ritma najvažniji dio igre i u tom smislu smo se i pripremali da znamo kad promijeniti ritam u napadu.

- To podrazumijeva da mi naše sisteme moramo, da igramo precizno, jasno, sa samopouzdanjem i da na takav način jednostavno probamo da sprovedemo taj naš plan igre koji mi želimo da prezentujemo ovde na Olimpijskom turniru. U svemu tome kao i uvijek, ekipa koja pravi manje grešaka, prije svega izgubljenih lopti, odmah dobije prednosti i to je jasno i na takav način se povećava i samopouzdanje igrača i na tome smo radili i o tome govorimo. I zato je potrebno da u napadu, prije svega budemo precizni, jasni, da znamo u svakom momentu šta želimo, koga napadamo, kada napadamo, u kom vremenu, u kojoj sekundi itd - dodaje on.

Pešić ističe da misli kako ekipa još nije na fizičkom nivou koliko bi trebalo, odnosno većina jeste, ali neki igrači nisu.

- Јednom se igraju Olimpijske igre i onda ta dodatna motivacija, želja, ponekad može da nadoknadi i nedostatak te fizičke spreme. Iako izgleda da je prvenstvo veoma kratko, da je samo šest utakmica. Ipak, ima dovoljno dana da igrači i u sljedećim utakmicama koje nas očekuju to dostignu - rekao je Pešić i dodao da bi naravno volio da pobijede Amerikance, kao i svi u Srbiju, a potom osvojimo medalju, jedinu koja mu nedostaje u karijeri, ali da se mora ići korak po korak.