latinica  ћирилица
16/08/2024 |  09:40 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Vodovod Banjaluka: Nisu utvrđene nepravilnosti kvaliteta vode za piće

Banjalučki Vodovod saopštio je da inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene bilo kakave nepravilnosti kada je riječ o kvalitetu vode za piće, te da voda iz infiltracionih taložnica ne može ugroziti zdravlje potrošača, jer se ona ne pije.
Vodovod Banjaluka - Foto: RTRS
Vodovod BanjalukaFoto: RTRS

- Infiltracione taložnice na infiltracionim poljima su sastavni dio bunarskog sistema koji je u funkciji od 1941. godine. Riječ je o sirovoj vodi rijeke Vrbas kojom se pune taložnice za vještačko obogaćivanje tla vodom – kvašenje, da ne bi dolazilo do presušivanja bunara - navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da je riječ o sirovoj površinskoj vodi, pojava fitoplanktona i zooplanktona, viših i nižih biljnih i životinjskih vrsta je sasvim normalna i prirodna, dodaju iz Vodovoda.

- Ne radi se o vodi za piće, niti u fazi u procesu prečišćavanja vode. Voda iz infiltracionih taložnica se ne pije i kao takva ne može ugroziti zdravlje potrošača - ističe se u saopštenju.

Iz Vodovoda dodaju da se čišćenje infiltracionih taložnica nikad ne radi u periodu velikih vrućina i enormne potrošnje vode, nego se to radi po planu i prema ISO-standardima.