latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:20 ⇒ 10:27 | Autor: TANЈUG

Hrvatska uvodi vojni rok?

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je da će vojni rok, koji se u ovoj zemlji vraća kao obaveza od 1. januara naredne godine, trajati dva mjeseca, a na temu finansiranja, kaže da bezbjednost ne dozvoljava štednju.
Zastava Hrvatske (Foto: EPA/JULIEN WARNAND BELGIUM OUT/ilustracija) -
Zastava Hrvatske (Foto: EPA/JULIEN WARNAND BELGIUM OUT/ilustracija)

- Vojni rok će trajati dva mjeseca, počinje od 1. januara 2025. godine i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje da radimo. Povećali smo plate vojnicima, podoficirima i oficirima, njihova materijalna prava, ne samo kroz lični dohodak nego i kroz dnevnice i sve na šta imaju pravo - rekao je Anušić za hrvatski RTL.

Hrvatska je 2008. privremeno suspendovala obavezno služenje vojnog roka i od tada je dobrovoljno. Na temu rebalansa državnog budžeta, Anušić je objasnio da opremaju i moderniziraju Oružane snage, ustrojavaju ih kako se očekuje i kako je dogovoreno sa saveznicima u NATO-u.

- Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom finansija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju. To je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo bezbjednosno ne dozvoljavaju štednju - zaključio je Anušić, prenosi zagrebački Јutarnji list.