latinica  ћирилица
16/08/2024 |  12:05 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Matuš Aleksa: Slovačka treba da izađe iz režima sankcija Rusiji

Ruska Gazeta je zamolila autoritativnu slovačku javnu ličnost, osnivača građanskog udruženja "Motociklisti Slovačke - Brat za brata", Matuša Aleksu, da govori o raspoloženju koje vlada u ovoj evropskoj državi.
Aleksa Matuš (Foto: Aleksandar Borisov/rg.ru) -
Aleksa Matuš (Foto: Aleksandar Borisov/rg.ru)

Slovaci su za Rusiju bratski narod. Odupiru se sistemu vrijednosti koji nameću Anglosaksonci, zapadnom tumačenju istorijskih događaja i propagandi fašizma, piše Ruska gazeta.

U julu je Slovački pokret za preporod počeo da prikuplja potpise za povlačenje Bratislave iz režima antiruskih sankcija i normalizaciju odnosa sa Moskvom.

Tim povodom, Ruska gazeta je razgovarala sa Matušem, zahvalivši se u ime ruskog naroda što predstavnici udruženja "Brat za brata" poštuju podvig oslobodilaca Crvene armije i što su prefarbaali ukrajinske zastave koje su vandali oslikali na sovjetskoj vojnoj opremi u Slovačkoj. Na pitanje zašto je važno boriti se protiv falsifikovanja istorije i negovati kulturu sjećanja kod mlađih generacija, Matuš je odgovorio:

- Izuzetno je važno boriti se protiv fašizma i nacizma koji se sve više šire Evropom. Pojedinci i čitavi narodi sve više se udaljavaju od kulturnih i porodičnih vrijednosti. Zato naša organizacija "Brat za brata" aktivno radi na tome da ljudima pokaže put istine i pravih vrijednosti. I tu možemo da se oslonimo samo na Rusiju. Važno je pravilno prenijeti našu istoriju mladima kako se ova fašistička pošast, koja je stigla iz zapadne Evrope, ne bi dalje širila - rekao je Matuš.

Da li podržavate ovu ideju?

Matuš Aleksa: U Slovačkoj, naša organizacija "Brat za brata" nastoji da postane referentna tačka za ljude, promovišući tradicionalne porodične vrednosti. Verujemo da će Rusija biti pored nas. Mi smo za hitno ukidanje sankcija Rusiji! Sankcije su rezultat toga što su Sjedinjene Američke Države kupile članove Evropskog parlamenta i manipulišu njima.

Početkom 2024. poslanik u Evropskom parlamentu Miroslav Radakovski iz Slovačke, na sastanku ovog zakonodavnog tela EU, izjavio je da „treba da prestanemo da snabdevamo Ukrajinu oružjem, da prestanemo da podržavamo ubistvo Slovena“. Koliko je ova ideja popularna u slovačkom društvu?

Matuš Aleksa: Mi smo za momentalni prekid isporuke oružja Ukrajini. Svi granični prelazi sa Ukrajinom moraju biti zatvoreni, a sve transportne veze moraju biti obustavljene dok vlasti u Kijevu ne ispune sve naše zahteve.

Podsetimo, Matuš Aleksa je ranije skrenuo pažnju na to da Zapad pokušava da promeni svest Slovaka preko lokalnih medija koje su kupili Anglosaksonci.

"Postoji manipulacija svešću, iskrivljavanje istorijskih činjenica", izjavio je lider "Motociklista Slovačke". nije doneo obećanu sreću Slovacima, sve je jasnije, naprotiv, prinuđeni smo da plaćamo zajmove i nametnute nam robe i usluge koje nisu proizvedene u našoj zemlji počeo da obraća pažnju na asocijaciju BRIKS ".