latinica  ћирилица
16/08/2024 |  11:36 ⇒ 11:42 | Autor: Agencije

Zaplijenjeno šest tona kokaina namijenjenih za evropsko tržište

Šest tona kokaina namijenjenih uglavnom za evropsko tržište zaplijenjeno je u akciji Federalne policije i Federalne poreske službe, u tri brazilske države - Santa Katarina, Parana i Sao Paulo.
Kokain (Foto: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas/ilustracija) -
Kokain (Foto: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas/ilustracija)

U akciji Luping, koja je realizovana prije tri dana, učestvovalo je oko 150 federalnih agenata i šest poreskih revizora, a njihov cilj je, kako navode, borba protiv kriminalne organizacije usmjerene na transnacionalnu trgovinu drogom, koja djeluje u lukama jugoistočnog Brazila.

Vlasti te južnoameričke zemlje uspjele su da povežu sve niti kako bi došli do navodnih organizatora tog transnacionalnog narko-kartela.

-U završnoj fazi istrage izvršeni su pretresi na 27 lokacija, izdato je 12 naloga za hapšenje, u 12 gradova, a tamošnji sud naložio je zapljenu imovine koja uključuje 68 vozila, šest nekretnina i zamrzavanje više od 30 bankovnih računa koji pripadaju članovima organizacije - istakli su iz Federalne policije.

Nalozi za hapšenje rezultirali su lišenjem slobode osumnjičenih, koje terete za šverc najmanje 6.000 kilograma kokaina, a prijete im kazne do 30 godina zatvora. Istraga federalnih agenata pokazuje da je ta kriminalna organizacija imala razvijenu mrežu - podmićene lučke radnike, koji su im pomagali, ali i da su osnivali lažne kompanije kako bi dopremili kontejnere s drogom u Afriku i Evropu.

Manji dio droge, objašnjavaju, bio je namijenjen za snabdijevanje narko-ćelija na teritoriji Brazila.

-Tokom istrage izvršene su 22 zapljene kokaina, ukupno oko šest tona, uz hapšenje 16 osoba. Osumnjičeni, u mjeri u kojoj su uključeni, mogu odgovarati za krivična djela trgovina drogom i udruživanje radi trgovine drogom, a prijeti im kazna do 30 godina zatvora - kazali su iz Federalne policije.

Oni su pretresli 11 lokacija u pet gradova Santa Karoline i u njima uhapsili četvoro osumnjičenih, osam lokacija u tri grada Parane, u kojima je uhapšeno pet osumnjičenih, i sedam lokacija u saveznoj državi Sao Paulo, gdje su slobode lišili četvoro osumnjičenih.