latinica  ћирилица
16/08/2024 |  12:17 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

"Јedinstveni evropski broj za hitne slučajeve ostaje 112 u Srpskoj - nije riječ o centralizovanom sistemu"

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 ostaje u Republici Srpskoj i da je riječ o jedinstvenom broju za hitne slučajeve, a ne jedinstvenom ili centralizovanom sistemu 112.
Siniša Karan - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Siniša KaranFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Karan je istakao da je samo broj 112 jedinstven, kao uostalom i u cijeloj EU, a pravni, tehnički i organizacioni aspekt ne dovodi do prenosa nadležnosti na nivo BiH, odnosno Republika Srpska i njene institucije zadržavaju nadležnost i nezavisnost u postupanju u vezi broja 112.

- S obzirom na to da su juče u pojedinim medijima iznesene netačne informacije u vezi sa uvođenjem jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112, u cilju objektivnog informisanja javnosti navodim da je tačno da je Vlada Republike Srpske usvojila informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijma, kojim se stvaraju zakonski preduslovi za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112. Međutim, svi ostali navodi koje su iznijele u javnost pojedine medijske kuće, apsolutno nisu tačni - naglasio je Karan.

On je objasnio da je već 12 godina Republika Srpska putem nadležnih institucija posvećena ovoj materiji, odnosno putem Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva saobraćaja i veza aktivno učestvuje u izradi i donošenju kako zakonskih tako i tehničkih rješenja koja su potrebna za uvođenje broja 112 u BiH, a pri tome pazeći da ne dođe do prenosa bilo kakve nadležnosti na nivo BiH.

Na taj način, naglasio je on, spriječeno je da dođe do prenosa bilo koje nadležnosti, a koja se odnosi na postupanja nadležnih hitnih službi pri uvođenju broja 112.

- Možemo slobodno reći, pohvaliti se, da su, nakon toliko godina posvećenosti ovoj materiji, nedavno svi prijedlozi i sugestije koje je predložila Republika Srpska na tekst zakona koji će urediti ovu materiju, potpuno uvažene i usvojene kroz sam tekst Nacrta zakona - naglasio je Karan.

S tim u vezi, dodao je on, predložene dopune Zakona o komunikacijama uređuje broj 112 na način da se uspostavljanje i teritorijalna organizacija komunikacije prema hitnim službama prema kojima će poziv biti upućen u BiH putem jedinstvenog evropskog broja 112, kao i tehnički aspekt koji se treba zadovoljiti za uvođenje broja 112, uredi posebnim propisima entiteta i Brčko distrikta.

- Takođe, naglašavamo da je samim zakonom definisano da se i sva ostala pitanja vezano za uvođenje broja 112 uređuju uz saglasnost nadležnih institucija entiteta i Brčko distrikta - rekao je Karan.

Kada se pogledaju ove činjenice, sasvim je jasno da apsolutno nema prostora spekulacijama koje pojedini mediji iznose u javnost i tako dovode građane Republike Srpske u zabunu, rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske uvijek su posvećene očuvanju ustavnih i zakonskih nadležnosti Srpske, a jedan od primjera je i ovaj, gdje je uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Republike Srpske omogućen pravni okvir za uvođenje jedinstvenog evropskog broja 112, a koji će služiti na dobro svim građanima.

- Cilj uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 je da se građanima EU, u toku boravka u instranstvu na području EU i Evrope, pruži usluga hitne službe sa istom brzinom odziva i efikasnosti kao i građanima zemlje u kojoj borave. Znači, riječ je o jedinstvenom ili istom broju 112 za hitne slučajeve, a ne o jedinstvenom ili centralizovanom sistemu 112 - poručio je Karan.