latinica  ћирилица
16/08/2024 |  15:12 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Tačiju i Veseljiju produžen pritvor za još dva mjeseca

Specijalni sud u Hagu produžio je za još dva mjeseca pritvor bivšim vođama terorističke OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, koji su optuženi za ratne i zločine protiv čovječnosti.
Hašim Tači (Foto: EPA-EFE/Koen van Weel / POOL/ilustracija) -
Hašim Tači (Foto: EPA-EFE/Koen van Weel / POOL/ilustracija)

U obrazloženju odluke je navedeno da bi postojao rizik, ako bi bili pušteni na slobodu, da će pobjeći ili uticati na svjedoke i ometati rad suda.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. godine, kada su uhapšeni na Kosovu i Metohiji.

Njima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Јakupom Krasnićijem.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnijelo potvrđenu izmijenjenu optužnicu protiv njih četvorice u 10 tačaka, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u nelegalnim pritvorima OVK na Kosmetu i u Albaniji.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

U optužnici se navodi da su ratni i zločini protiv čovječnosti koji im se stavljaju na teret izvršeni u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije da ima više od 300 svjedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Јugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.