latinica  ћирилица
16/08/2024 |  12:59 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

IDDEEA: Požar prekinuo izdavanje ličnih dokumenata u dvije opštine u BiH (VIDEO)

Zbog šumskog požara koji je zahvatio područje Crnog brda, došlo je do velikih oštećenja na telekomunikacionoj opremi Agencije za za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, koja se nalazila pod zakupom na telekomunikacionom čvorištu Crno brdo u vlasništvu BHRT-a.
IDDEEA -
IDDEEA

- Ovaj događaj je izazvao potpuni prekid mreže što direktno utiče na funkcionalnost sistema kod nadležnih organa i na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u opštinama Čapljina i Ljubuški. Nažalost, požar je prouzrokovao uništenje kompletne telekomunikacione opreme, uključujući i trafo stanicu, pa su zbog toga trenutno u prekidu tri komunikaciona linka, kao i dvije bazne stanice koje su neophodne za normalno funkcionisanje sistema izdavanja ličnih dokumenata i drugih sistema koji su povezani ili koriste infrastrukturu IDDEEA u navedenim opštinama - dodaje se u saopštenju IDDEEA.

Kako se dodaje u saopštenju, IDDEEA je odmah reagovala i trenutno radi na pronalaženju najbržeg mogućeg alternativnog rješenja, kako bi se ponovo uspostavila normalna funkcionalnost sistema.

- U saradnji sa nadležnim institucijama, ulažu se maksimalni napori da se problem riješi u najkraćem mogućem roku. Svjesni smo koliko je važna dostupnost ovih usluga za građane Čapljine i Ljubuškog, te molimo za razumijevanje i strpljenje dok ne riješimo ovu situaciju. Očekujemo da ćemo uskoro imati konkretnije informacije o vremenskom okviru za popravku i ponovno uspostavljanje usluge - dodaje se u saopštenju.

Iz IDDEEA-e su izrazili žaljenje zbog nastale situacije i zahvalili se na razumijevanju.