latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:57 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Požar kod Kaknja gase dva helikoptera Oružanih snaga

Požar na Crnom vrhu kod opštine Kakanj pod kontrolom je i stanje je stabilno, a od jutros na gašenju požara aktivna su dva helikoptera Oružanih snaga BiH, navedeno je u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.
Helikopter Oružanih snaga BiH u Ljubinju - Foto: SRNA
Helikopter Oružanih snaga BiH u LjubinjuFoto: SRNA

U saopštenju je navedeno da helikopteri djeluju jutros od 6.30 časova.

Za gašenje ovog požara juče je pripremljen privremeni bazen za vodu u naselju Tršće, a na požarište je izbačeno 10.000 litara vode.

Osim gašenja ovog požara, vatrogasci u Zeničko-dobojskom kantonu imali su još tri intervencije, i to dvije na gašenju požara automobila, te jednu na gašenju požara koji je zahvatio suvu travu i nisko rastinje u mjestu Župča kod Breze.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona aktivan je požar na području Vrtaljice kod Konjica gdje gori borova šuma, a požar za sada ne prijeti objektima i stanovništvu, dok je svo raspoloživo ljudstvo na terenu.

Vatrogasci u ovom kantonu u protekla 24 časa imali su još 20 intervencija na gašenju požara koji su zahvatili travu i nisko rastinje, automobile i šumu.

U Tuzlanskom kantonu i dalje je aktivan požar na deponiji smeća kod Kaknja, a do sada je ugašeno oko 80 odsto površine požara, a emisija dima je smanjena, iako sejoš uvijek radi o velikoj količini koja je opasna po zdravlje i okolinu.

U ostalim opštinama i gradovima ovog kantona, vatrogasci su u posljednja 24 časa imali šest intervencija, i to na gašenju požara koji su zahvatili nisko rastinje, kao i intervenciju na gašenju zapaljenog stana.

Na području Unsko-sanskog kantona vatrogasci su imali ukupno šest intervencija, i to na gašenju požara koji su zahvatili travu i sijeno.

U Posavskom i Srednjebosanskom kantonu vatrogasci su u posljednja 24 časa imali po jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja, dok su vatrogasci u Zapadnohercegovačkom kantonu imali dvije intervencije, na gašenju požara koji su zahvatili šumu i nisko rastinje.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 13 intervencija, i to šest na gašenju niskog rastinja, dvije intervencije na gašenju kontejnera sa smećem , te pet intervencija obezbjeđenja pretakanja goriva na aerodromu.