latinica  ћирилица
16/08/2024 |  17:11 | Autor: TANЈUG

Izbila tuča u turskom parlamentu (VIDEO)

U turskom parlamentu danas je izbila tuča kada je jedan opozicioni poslanik napadnut nakon što je pozvao svog kolegu, Kana Atalaja, koji je zatvoren zbog optužbi da je finansirao antivladine proteste, a kasnije izabran za poslanika, da bude primljen u skupštinu.
Tuča u turskom parlamentu (Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS) -
Tuča u turskom parlamentu (Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

Na video snimku se vidi kako poslanici vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) trče da udare poslanika Ahmeta Sika na govornici, a još desetine se pridružuju sukobu, dok neki pokušavaju da smire sitaciju, prenosi Rojters.

Opozicioni političar Kan Atalaj osuđen je 2022. godine na 18 godina zatvora nakon što je optužen da je pokušao da svrgne vladu navodnom organizovanjem protesta u Gezi parku 2013. sa Osmanom Kavalom, koji je takođe sada u zatvoru, sa još šestoro drugih. Svi poriču optužbe.

Uprkos zatvoru, Atalaj je u maju prošle godine izabran da u parlamentu predstavlja Radničku partiju Turske (TIP).

Parlament mu je oduzeo mjesto, ali je 1. avgusta Ustavni sud proglasio njegovo isključenje ništavnim.

- Nismo iznenađeni što Kana Atalaja nazivate teroristom, baš kao što činite sve koji nisu na vašoj strani. Ali najveći teroristi su oni koji sjede na ovim mjestima - rekao je Sik poslanicima AKP u govoru.

Zamjenik predsjednika parlamenta proglasio je pauzu od 45 minuta poslije tuče.

TIP je takođe pozvao na puštanje Atalaja iz zatvora.

U junu su se poslanici AKP-a sukobili sa poslanicima prokurdske DEM partije zbog pritvaranja i smjene gradonačelnika DEM Partije na jugoistoku Turske zbog navodnih veza s militantima.