latinica  ћирилица
17/08/2024 |  17:36 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Mišić: Pravo na zaradu radnicima ATV-a štite evropske konvencije (VIDEO)

Ustav, zakoni i evropske konvencije koje je ratifikovala BiH time i Republika Srpska štite pravo na rad i zaradu koja je garantovana i niko pa ni banke ne smiju da im to uskrate, u protivnom mogu krivično da odgovaraju rekla je za RTRS predsjednica Saveza sidikata Srpske Ranka Mišić komentarištući problem sa isplatama plata zaposlenim u ATV-u.
Radnici ATV-a - Foto: RTRS
Radnici ATV-aFoto: RTRS

Zastoj u isplati plata nastao je jer banka ne želi da sarađuje s kompanijama koje su pod sankcijama. Rukovodstvo i zaposleni u ATV-u, od Agencije za bankarstvo traže zaštitu i poštovanje zakona.

Iz dana u dan vidljive su posljedice američkih sankcija. Trpe zaposleni, kao u slučaju ATV koja je na OFAC-ov "crnoj" listi od početka prošle godine.

Iako je bio doznačen, banka nije prebacila novac za plate 23 radnika uz objašnjenje da ne sarađuju sa preduzećima koja su pod sankcijama.

- Јa razumijem da se tamo neko plaši Amerikanaca, ali isto tako ta banka ima sjedište u Banjaluci i trebalo bi da poštuje propise i zakone Republike Srpske. Ono što je apsurd, ta 23 radnika imaju kredite u toj banci i ona je početkom mjeseca uredno skinula novac za rate ali nije dozvolila doznačavanje sredstava za plate. Mi, radnici i rukovodstvo kuće smo poslali prigovor, a u pripremi je tužba - navela je Milijana Kos, glavni i odgovorni urednik Informativnog programa ATV-a.

Da li zbog medijske reakcije i najavljenih tužbi u nadležnoj banci kasnije su ipak dozvolili pojedinačne uplate na račune 23 zaposlena.

- Vjerovatno da postoji određeno nepoštivanje zakonskih akata. Na našu adresu je stigla pritužba određenog broja radnika ATV prema toj banci, mi smo dužni da štitimo banke tako moramo da štitimo i korisnike - rekao je Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Osnovno radničko time i ljudsko pravo je pravo na zaradu, ako im se plate ne isplaćuju radnici mogu da odgovore tužbama i nema suda koji ne bi bio na njihovoh strani kaže prvi sindikalac Srpske.

- U ovom slučaju radnici su pošteno radili i nekome je palo na pamet da se poigrava sa njihovim životima i egszistencijom na način da im uskrati isplatu doznačenih sredstava od njihovog poslodavca, to je ružno, za svaku osudu. Da li je poslodavac pod nekim sankcijama ili nije to je druga priča, radnici ne mogu i ne smije im se natovariti ta vrsta krivice, oni imaju pravo na platu - poručila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Najviši nosioci vlasti i pojedine kompanije iz Republike Srpske više od dvije godine su pod američkim sankcijama.

Ne kriju da im je primarni cilj da "slome" Milorada Dodika i aktuelnu vlast međutim zbog američkog poimanja demokratije ugrožena je egzistencija brojnih radnika i njihovih porodica.

Banka koja je prvo spriječila pa potom dozvolila isplatu plata, nije se oglašavala.

Zaposleni u ATV-u pitaju da li će biti problema i sa sljedećim isplatama?