latinica  ћирилица
18/08/2024 |  08:58 | Autor: SRNA

Cvijanović: U Sarajevu stanuje ozbiljna mržnja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da sarajevska politika decenijama truje međunacionalne i regionalne odnose i da ne postoje granice u njihovoj netrpeljivosti prema svemu što je srpsko.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela da bošnjačke opstrukcije kada je riječ o zahtjevu za angažmanom helikopetara MUP-a Srbije radi pružanja pomoći u gašenju požara u Republici Srpskoj samo govore o tome u kakvom se ambijentu živi.

- Svega smo se nagledali u BiH u posljednjih 30 godina, ali da neko nečinjenjem doslovno i svjesno asistira vatrenoj stihiji koja guta desetine hektara Nacionalnog parka Sutjeska, a vi da odugovlačite da prihvatite pomoć Srbije koja ima neuporedivo moćnije kapacitete za gašenje požara, to je zaista van svake pameti - rekla je Cvijanovićeva za beogradsku "Politiku".

Da su u Sarajevu tu pomoć prihvatili čim je ponuđena, kaže Cvijanovićeva, bila bi izbjegnuta ovolika razmjera štete koju je požar prouzrokovao.

- Veoma smo zahvalni Srbiji na pomoći, kao i na svakoj vrsti podrške koju pruža Republici Srpskoj - rekla je ona.

Što je tiče BiH, navodi Cvijanovićeva, zvaničnici Republike Srpske nastaviće da se bore protiv sarajevskih političkih piromana, kao i posljedica njihovog štetnog djelovanja usmjerenog protiv Srpske i njenih građana.

Cvijanovićeva je istakla da nema razloga da bude opštimista da bi Bošnjaci jednom mogli da prekinu sa osporavanjem osnosa Republike Srpske i Republike Srbije i kažu da je u redu da jedan te isti narod, koji dijeli jedna rijeka, sarađuje.

- Nemam razlog da budem optimista, jer višedecenijska praksa pokazuje da ne postoje granice u njihovoj netrpeljivosti prema svemu što je srpsko. Primjere bih mogla da nabrajam danima, ali dovoljno ilustrativna je blokada dolaska helikoptera iz Srbije - istakla je ona.

Srpski član Predsjedništva BiH je navela da su više puta helikopteri Republike Srpske gasili požare na prostoru Federacije BiH, jer je to stvar elementarne normalnosti, humanosti i solidarnosti koja treba da postoji uprkos svim političkim neslaganjima.

- U Sarajevu očigledno ne misle tako. Tamo stanuje ozbiljna mržnja. Pogledajte naslovnice sarajevskih medija, u kojima su predsjednici Vučić i Dodik izjednačeni sa Luciferom i slično. A zašto? Zato što poštuju Dejtonski mirovni sporazum, zato što se bore za svoj narod i što bolje odnose Srbije i Srpske, ne ugrožavajući nikoga drugog - ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je upitala kako je na štetu Bošnjaka neki zajednički projekat Srbije i Srpske, poput aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijele, auto-put koji Beograd treba da poveže sa Banjalukom, pa i Sarajevom?

- Da li je interes bošnjačkih privrednika, prevoznika i građana da putuju lošijim, a ne boljim i sigurnijim putevima? Naravno da nije. Ali to i dalje ne sprečava sarajevsku politiku da dodatno truje međunacionalne i regionalne odnose, što veoma dosljedno rade godinama, pa i decenijama - rekla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH ističe da najveća opasnost za BiH dolazi iz Sarajeva i da su sva druga objašnjenja i optužbe na račun Republike Srpske nastojanja da se zamagli realnost.

- U Sarajevu se uzurpiraju ustavna ovlaštenja i privatizuju zajedničke institucije s namjerom da se stave u funkciju interesa samo jednog naroda. U Sarajevu se blokiraju sredstva koja po osnovu raspodjele pripadaju Srpskoj, projekti koji su važni za razvoj Srpske, ponuđena pomoć iz Srbije za gašenje požara itd - rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u Sarajevu se raspiruje mržnja prema Srbiji i Republici Srpskoj.

- Ako ste u stanju da svjesno otežavate gašenje požara, zaustavljate nekome razvojne projekte, blokirate sredstva na zajedničkim računima koja bi i vašim građanima značila, ne učestvujete u regionalnim inicijativama koje bi koristile i vašem narodu i privredi, onda to znači da je u pozadini destruktiva i iracionalna mržnja, kao i očiti nedostatak želje da gradite državu koja bi bila svima po mjeri. Onda nije ni čudo što sve to prouzrokuje reakciju iz Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o bijesu bošnjačkih organizacija jer su predstavnici EU odali poštu srpskim žrtvama u Bratuncu, uključujući i direktora Memorijalnog centa u Potočarima Emira Suljagića, koji je Evropi zaprijetio da će platiti radi tog gesta, Cvijanovićeva je navela da je to razumjela kao bolesnu histeriju, krajnje nipodaštavanje srpskih žrtava i kao direktnu i monstruoznu prijetnju upućenu Delegaciji EU u BiH.

- Šta znači kada nekome kažete, kao što je on to učinio, da će zbog nečega "pakleno platiti"? Svašta mi pada na pamet, a nijedna od tih asocijacija nije bezazlena. Mada, vidim da se pravosuđe nije previše potreslo zbog ove prijetnje. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi odreagovali da je predstavnik nekog srpskog udruženja izjavio nešto slično - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se Bošnjacima i njihovim predstavnicima već decenijama oprašta sve i svašta od njihovih mentora, uključujući veze sa Al Kaidom, dovođenje terorista za vrijeme rata koji su preko noći postajali državljani BiH, pa sve do šurovanja sa raznim državama koje su osvjedočeni neprijatelji kolektivnog zapada.