latinica  ћирилица
18/08/2024 |  18:39 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Dodik: Gradnja auto-puta i spajanje sa Srbijom prioritet i žila kucavica (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prioritet i žila kucavica gradnja auto-puta od Doboja preko Modriče, Brčko distrikta i Bijeljine i spajanje sa Srbijom.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ubijeđen sam, znajući šta radimo, da ćemo u narednih četiri do pet godina imati završen put od Doboja prema Modriči, od Modriče prema Brčko distriktu, od Brčko distrikta prema Bijeljini i dalje prema Rači. Siguran ssam da će taj auto-put biti žila kucavica ne samo političke, već saobraćajne integracije čitave Republike Srpske - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je sljedeća faza gradnja brze ceste od Sarajeva prema Beogradu, ali da ovaj projekat koče nadležni u Federaciji BiH.

- U sljedećoj fazi ono što planiramo jeste da se izgradi auto-put ili brza cesta koja povezuje sve naša važna mjesta na istoku. Auto-put Sarajevo-Beograd koji obuhvata Republiku Srpsku se već gradi, a to je od Rače do Bijeljine i ugovoreno je sa kineskom kompanijom od Bijeljine do Brčko distrikta i iz Brčko distrikta taj auto-put treba dalje da ide prema Tuzli i Sarajevu. U Federaciji tuzlanske i sarajevske vlasti imaju različit pogled kuda taj auto-put treba dalje da ide. Tuzla traži da se to spaja na Doboj, a druga vlast traži da to ide preko Živinica ka Zenici - naveo je Dodik.

On je rekao da odluke o tome još nema i da zato već duže vrijeme stoji aranžman koji je obezbijeđen u saradnji sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Čekala se zajednička odluka. Te odluke nije bilo. Mi smo rekli "ako želite da radimo mi smo spremni da radimo sami, dajte nam podršku i mi ćemo s tim da krenemo". Prisustvovao sam razgovorima gdje je jedna turska banka uz podršku Turske obezbijedila 500 miliona evra za izgradnju brze ceste na prostoru Republike Srpske i dala garancije jednoj firmi u skladu sa međudržavnim ugovorom. Potrebno je sada da Parlamentarna skupština BiH odobri taj projekat, potvrdi Predsjedništvo BiH i ratifikuje - naveo je Dodik.

Dodao je da će potom turska strana završiti svoj dio obaveza, izražavajući nadu da bi sve moglo da bude urađeno u narednih nekoliko mjeseci ukoliko, kaže, ne bude zle volje u FBiH koja bi to onemogućila.

- Što se tiče nas, mi smo to sve završili, sa stanovištva i dogovora i kamata, obima i trase koju ćemo graditi - istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima izgrađenih 120 kilometara auto-puta i da bi ih bilo i više izgrađeno da nema složenog odlučivanja na nivou BiH.

- Kad smo prije deset godina počeli pričati o tome kako želimo da izgradimo mrežu auto-puteva, mnogi su smatrali da je to samo još jedna iluzija i priča lijepa za uši. U svakom slučaju, izgrađenih 120 kilometara auto-puta u Republici Srpskoj govori o tome da se nismo šalili i da smo veoma ozbiljno mislili o tome - istakao je Dodik.