latinica  ћирилица
18/08/2024 |  21:30 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Održano Veče ojkače kod manastira Moštanica (FOTO/VIDEO)

Kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici održan je tradicionalni festival Veče ojkače.
Veče ojkače - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Veče ojkačeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Prvo mjesto i nagradu od 10.000 KM osvojila je ojkačka grupa Potkozarje Prijedor, drugo mjesto i 5.000 KM grupa Braća Panić iz Prijedora, a treće i nagradu od 3.000 KM muška ojkačka grupa Kozara iz Kozarske Dubice.

Festivalu je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, pod čijim je visokim pokroviteljstvom manifestacija održana.

Dodik je rekao da srpski narod mora da učini sve da očuva Republiku Srpsku, svoju tradiciju i kulturu.

- Moštanica je sinonim za naše okupljanje, najveće zborovanje u ovom dijelu Srpske. Veoma je dobra ideja što smo pokrenuli festival Veče ojkače - istakao je Dodik.

On je istakao da srpski narod zna da cijeni mir, jer je kroz mnoga nestabilna vremena mnogo stradao, ali nikada nije odustao od svoje tradicije i vjere.

- Mi smo narod koji je dao mnogo važnih ličnosti, ne samo iz ovog kraja, nego širom Krajine, narod koji nikada nije odustao i uvijek se vraćao crkvi, našoj vjeri i našoj krsnoj slavi - rekao je Dodik.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je manastir Moštanica sveto mjesto za srpski narod i da je do sada desetak puta rušen i obnavljan.

- Zahvaljujući srpskom narodu ovaj manastir je svaki put podizan iz pepela. Naš narod se oko ovog manastira skupljao stotinama godina - rekao je Reljić.

Iguman manastira Moštanica Sergije izjavio je da okupljanje vjernika kod manastira uoči Preobraženja Gospodnjeg predstavlja jednu vrstu duhovne smotre.

- Manastir Moštanica je od nemjerljivog značaj za naše vjernike, a profesor Rajko Srdić je govorio ko nije došao za Prebraženje u manastir Moštanicu nije pravi Kozarčanin, odnosno Preobraženje je za Kozarčane jedna vrsta duhove smotre - rekao je iguman Sergije.