latinica  ћирилица
18/08/2024 |  19:29 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Ćurić: Trebinje raste u svim segmentima

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je danas na prijemu za brojne delegacije koje prisustvuju obilježavanju slave grada - Preobraženja Gospodnjeg, da Trebinje sve drage prijatelje dočekuje raširenih ruku, a posebno za najsvečaniji dan.
Prijem u Trebinju - Foto: SRNA
Prijem u TrebinjuFoto: SRNA

Ćurić je na prijemu gostima predočio sve ljepote i prednosti Trebinja, ali i postignuća i planove za budućnost, ističući da grad napreduje u svim segmentima.

On je istakao da Trebinje ima 30.000 stanovnika i da se stanovništvo iz ovog grada ne odlijeva, već da se naseljava.

- U Trebinju se u posljednje tri godine napravilo i prodalo 3.000 stanova i prodalo - rekao je Ćurić i dodao da su tri ključne grane u Trebinju - energetika, poljoprivreda i turizam.

Kada je u pitanju energetika, Ćurić je istakao da činjenica da se u Trebinju trenutno gradi najveća solarna elektrana na ovim prostorima govori o tome da se razmišlja o budućnosti.

On je naveo da gradska administracija ne može da utiče na te velike investicije, ali da putem planske dokumentacije podržava brojne projekte.

Kada je u pitanju poljoprivreda, Ćurić naglašava da ne postoji previše obradivih površina, ali da se radi sve da ono što imaju stave u funkciju.

- Uz podršku vlada Srpske i Srbije i drugih sredstava u posljednjih sedam godina smo uspjeli da uložimo u sisteme za navodnjavanje više od 20 miliona KM i došli smo u situaciju da je više od 85 odsto obradivih površina pokriveno sistemima za navodnjavanje. U posljednjih pet godina je utrostručen broj gazdinstava - rekao je Ćurić.

Osvrnuo se i na postojanje Hercegovačke kuće, rekavši da se u projekat ušlo prije sedam godina i da je tada u njemu bilo oko 15 gazdinstava i da su svi bili skeptični.

- Htjeli smo da budemo podrška tim ljudima. Danas imamo Hercegovačku kuću u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Beogradu. Sada imamo 130 gazdinstava u tom projektu i preko 1200 proizvoda - rekao je Ćurić i dodao da je projekat Hercegovačka kuća na sajmu u Berlinu osvojio prvo mjesto.

On kaže da najveću ulogu imaju upravo ljudi koji rade, ali i da grad pomaže u velikom mjeri kroz pomoć u obrađivanju zemlje i podjeli sadnica, plasiranju proizvoda.

Ćurić je ukazao da se od 32 vinarije u Srpskoj njih 27 nalazi u Trebinju.

- Među najprepoznatljivijim je Vinarija Manastira Tvrdoš koja je pokretač svega toga u ranijem periodu. Јedni bez drugih ne možemo - rekao je Ćurić.

Kada je u pitanju turizam, Ćurić naglašava da je to mlada grana u ovom gradu u kojem je prije 15 godina bio jedan hotel sa 250 kreveta, a da danas radi 25 hotela i motela.

- U Trebinju je registrovano više od 4.000 kreveta. Grad je prošle godine oborio sve rekorde. Imao je 201.000 registrovanih noćenja i turista iz više od 90 zemalja svijeta - rekao je Ćurić.

On je podsjetio da su još 2017. godine u strategiji naveli da žele da Trebinje do 2030. bude najpoželjniji mali grad na Zapadnom Balkanu, te da su na dobrom putu da se to ostvari.

Ćurić se zahvalio svim gostima i Trebinjcima i pozvao ih da pomognu kako savjetima tako i kritikama.