latinica  ћирилица
19/08/2024 |  08:17 | Autor: SRNA

Rusija podnijela tužbu zbog istrage o "Sjevernom toku"

Rusija je zvanično podnijela tužbu Njemačkoj zbog istrage o eksplozijama na gasovodu "Sjeverni tok", rekao je Oleg Tjapkin, direktor Trećeg evropskog odjeljenja pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, ilustracija) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, ilustracija)

Tjapkin je naveo da su njemačke vlasti raspisale potjernicu za jednim od navodnih izvršilaca terorističkih napada u Baltičkom moru, koji je državljanin Ukrajine.

- Sudeći po tome što su njemački mediji dugo i metodično propagirali narativ da ta osoba nije povezana ni sa jednom državom, njemačka istraga će, takođe, biti zatvorena i neće biti utvrđeni pravi nalogodavac za napad na `Sjeverni tok`, odnosno Njemačka će pustiti da to prođe - rekao je Tjapkin za "Sputnjik".

On je dodao da je Mosvka pokrenula pitanje da li Njemačka i druge pogođene zemlje ispunjavaju svoje obaveze prema antiterorističkim konvencijama UN, te istakao da će dalji koraci zavisiti od reagovanja Zapada.

Nemački mediji prenijeli su ranije da je njemačko tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje ukrajinskog državljanina Vladimira Ž. u slučaju eksplozija na gasovodu.

Јedna od publikacija objavila je njegovu fotografiju, što je omogućilo da se utvrdi da je riječ o roniocu Vladimiru Žuravljovu iz Kijeva.

Takođe se navodi da su njegovi saučesnici bili bračni par Svjetlana i Јevgenij Uspenski.

"Vol strit žurnal" je objavio da je njemačka istraga o eksplozijama na "Sjevernom toku" bila usmjerena na bivšeg glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog i njegove pomoćnike.