latinica  ћирилица
19/08/2024 |  11:14 | Autor: SRNA

Šuput: U prvih šest mjeseci na ime koncesija uplaćeno gotovo 30 miliona KM

Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Maja Šuput izjavila je Srni da je u prvih šest mjeseci, prema podacima Poreske uprave Srpske, na ime koncesione naknade uplaćeno je 29.387.769 KM.
Konvertibilna marka - Foto: RTRS
Konvertibilna markaFoto: RTRS

Šuputova je navela da je Vlada u ovom periodu zaključila, a resorna ministarstva Komisiji dostavila šest novih ugovora o koncesiji.

- Tri ugovora su iz oblasti energetike i odnose se na solarne elektrane, a tri iz oblasti mineralnih resursa - precizirala je ona.

Šuputova je rekla da Komisija očekuje da koncesiona naknada za korištenje predmeta koncesije bude veća u odnosu na prošlu godinu.

- Na osnovu polugodišnjih podataka, ali i dosadašnjeg iskustva, može se zaključiti da će iznos jednokratne koncesione naknade zavisiti od zainteresovanosti potencijalnih investitora i broja zaključenih ugovora do kraja godine. Očekujemo da će biti veća - istakla je ona.

Šuputova je podsjetila da je prošle godine zaključeno 28 ugovora o koncesiji, a na ime koncesione naknade uplaćeno ukupno 65 miliona KM.

- Navedena uplata koncesione naknade za 2023. godinu, u odnosu na 2022, veća je za iznos od 14.376.443 KM - navela je Šuputova, te dodala da je povećanje uplata u odnosu na isti period 2022. godine evidentiran najvećim dijelom u oblasti energetike i iznosi oko osam miliona KM.

Ona je dodala da je riječ o 11 ugovora iz oblasti energetike, 13 iz oblasti mineralnih resursa, dva ugovora iz oblasti korištenja poljoprivrednog zemljišta i javnog vodnog dobra.

Po jedan je iz oblasti planirani odstrel divljači uz obavljanje lovne djelatnosti i ribolov i iz oblasti izgradnje, korištenja i održavanja sportskih objekata, odnosno strelišta.

Šuputova je rekla da su u 2023. godini raskinuta tri ugovora, dva iz resora energetike i rudarstva i jedan iz resora poljoprivrede.

Ona je pojasnila da se koncesiona naknada sastoji iz dva dijela, jednokratne koncesione naknade, koja se plaća odmah po zaključenju koncesionog ugovora, te koncesione naknade za korištenje predmeta koncesije koja se plaća tokom perioda korištenja koncesionog dobra u skladu sa zaključenim ugovorom.

Resorna ministarstva su, u skladu sa Zakonom o koncesijama, donijela pravilnike za obračun koncesionih naknada i bankarskih garancija iz svoje oblasti, a obračun i naplatu koncesione naknade u budžet Republike Srpske vrši Poreska uprava.