latinica  ћирилица
19/08/2024 |  15:03 | Autor: SRNA

Vlada Srpske uložila 20 miliona KM u navodnjavanje Semberije

Vlada Republike Srpske uložila je u navodnjavanje u Semberiji 20 miliona KM u protekle četiri godine i te se investicije nastavljaju, rekao je pomoćnik ministra za poljoprivredu Saša Lalić nakon današnjeg sastanka sa poljoprivrednicima u Bijeljini.
Navodnjavanje - Foto: RTRS
NavodnjavanjeFoto: RTRS

On je rekao da su investicije u Bijeljinu veće od 70 miliona KM ako se računaju i nasipi i druge mjere zaštite od poplava.

- Ne možemo da utičemo na ekstremno toplo ljeto i sušu, ali možemo uticati na strukturu sjetve i da se borimo sa vremenskim neprilikama koliko možemo, a mnogo je već urađeno i po pitanju obodnih kanala, primarne i sekundarne mreže - naveo je Lalić.

Prema njegovim riječima, uloženo je više od 25 miliona KM u modernizaciju sistema protivgradne odbrane, a ispaljeno je preko 2.000 raketa ove godine i dobrim je dijelom to spriječilo štetu.

Lalić je rekao da je na području Bijeljine registrovano 5.596 gazdinstava, od toga 719 nekomercijalnih, a u Republici Srpskoj je ukupno 20.000 registrovanih gazdinstava.

On je istakao da resorno ministartvo ima okvir od 180 miliona KM za poljoprivrene podsticaje, za pšenicu je isplaćeno 9,2 miliona KM odmah po završetku proizvodnog ciklusa i po 80 KM po hektaru za dizel gorivo, redovno su izmirene premije za mlijeko, a isplaćeno je više od 25 miliona KM tekuće poljoprivredne proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ostalo je da se isplati još dio kapitalnih investicija, jer se išlo na prioritetnu isplatu šteta od afričke kuge svinja.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić rekao je nakon sastanka sa poljoprivredicima u Bijeljini da je bilo riječi i o organizovanju stočnog groblja u ovoj lokalnoj zajednici, navodeći da im dobar primjer za to može biti Banjaluka.

Prema zaključku sa ranijih sastanaka dostavljen je registar klaonica na području Semberije, kojih ima 18, od kojih su dva objekta industrijskog kapaciteta, a ostalo objekti zanatskog tipa.

Lukić je rekao da u Republici Srpskoj i BiH ne postoji kafilerija, što je vrlo poželjna investicija, navodeći da je samo prošle godine eutanizirano 50.000 životinja koje su zakopane u zemlju, umjesto da se suvi protein životinjskog porijekla iskoristi za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, što je izuzetno traženo na tržištu.

Predsjednik Udruženja "Sela Semberije i Majevice" Savo Bakajlić rekao je da proizvođači očekuju da se proglasi suša kao elementarna nepogoda i utvrdi šteta.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je naveo da je u ovoj lokalnoj zajednici imenovana komisija za procjenu štete od suše.