latinica  ћирилица
19/08/2024 |  16:22 ⇒ 16:24 | Autor: TANЈUG

Zemlje zapadne Afrike najavljuju bolju berbu, ali kakao i čokolada neće pojeftiniti

Ključni proizvođači kakaoa u zapadnoj Africi, Gana i Obala slonovače, najavljuju da će berba plodova kakaovca biti uspješnija nego u prethodnim sezonama, ali da je izvjesno da to neće smanjiti cijenu čokolade na svjetskim tržištima.
Čokolada (Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Čokolada (Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Vremenski uslovi su bolji, a lokalni proizvođači su dobili pesticide za suzbijanje bolesti kakaovca i očekuju da će prinosi biti znatno veći nego prošle godine, prenosi Blumberg.

Berba počinje već u oktobru.

Problemi koji dugo muče proizvodnju i dalje nisu sasvim riješeni, što znači da će cijene i dalje vjerovatno biti na nivou prošlogodišnjih rekorda uprkos potencijalno većim prinosima.

Analitičari agencije Fič solušns predviđaju da će dvomjesečni fjučersi kakaoa u prosjeku iznositi 7.000 dolara po toni u 2024, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 11.000 dolara po toni, ali i dalje predstavlja visoku vrijednost.

- Sigurno ne vidimo potencijal za veliki suficit na tržištu. Mnogo toga može da se dogodi u narednim mjesecima - smatra analitičar Stiv Voteridž.

Gana i Obala slonovače ne dozvoljavaju strane investicije u proizvodnju kakaoa koje bi mogle da podstaknu proizvodnju.

Obje zemlje kontrolišu više od polovine globalne ponude kakaoa i svjesne su svoje izuzetno povoljne situacije na tržištu, navodi njujorška agencija.