latinica  ћирилица
20/08/2024 |  14:15 ⇒ 14:24 | Autor: Nezavisne

CIK: SNSD, DEMOS i SDS kažnjeni sa 30.000 KM

Centralna izborna komisija BiH nastavila je sa kažnjavanjem političkih partija, a ovaj put, kazne su daleko veće pa je SNSD kažnjen sa 12.000 KM, DEMOS sa 10.000 KM, a SDS sa 8.000 KM.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Ove partije, kažnjene su jer su ponovile prekršaj ali i iz razloga što su se oglušili na ranije naredbe da ukllone sporne objave zbog kojih su ranije kažnjavanji.

Kako je istaknuto, SNSD je do sada kažnjen četiri puta, s tim da nije uklonio tri sporne objave, a DEMOS od tri sporne objave koje je trebao obrisati, obrisao je samo jednu.

Prijavu protiv DEMOS-a dostavio je CCI, a zbog objava na Fejsbuku, a tokom rasprave na sjednici CIK-a, istaknuto je da je ovo četvrta sankcija za ovu političku partiju.

- Tri puta je kažnjavana, a ovo je četvrti prekršaj. To je uzeto u obzir kod izricanja novčane sankcije. Svaka odluka o novačnoj kazni sadražvala je odredbu da se ukloni taj sadržaj i u dva od tri slučaja to nije urađeno - rekla je Vanja Bjelica Prutina, član CIK-a.

Takođe, CIK je kaznio i SDS, zbog toga što je odbor u Kotor Varošu na Fejsubuku objavio imena kandidata i afirmativne tekstove o njima. S obzirom da kao i DEMOS, SDS nije uklanjao sporne objave, izrečena im je kazna od 8.000 KM.

CIK je utvrdio i da je SNSD, odnosno opštinski odbor u Vlasenici takođe vodio preuranjenu kampanju, te da je SNSD kažnjavan već četiri puta, a tri puta su se oglušili o naredbu da uklone sporne objave 12.000 KM.