latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:48 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Sud nema informaciju da Galić neće biti izručen BiH

Sud BiH ne može potvrditi informaciju da je sud u Splitu odbio da odredi istražni pritvor zamjeniku direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Zoranu Galiću, odnosno da on neće biti isporučen BiH jer nije primljena nikakva odluka niti obavještenje o tome, rečeno je u Sudu BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Federalni mediji objavili su da je juče u sudu u Splitu održano ročište prema prijedlogu Suda i Tužilaštva BiH u kojem se traži Galićevo izručenje BiH.

Prema tim navodima, Županijski sud u Splitu odbio je odrediti istražni pritvor Galiću za kojim je Sud BiH prošle sedmice raspisao crvenu Interpolovu potjernicu. Sud je odbio odrediti i bilo koju drugu mjeru, što znači da za sada nema ništa od izručenja Galića BiH.

Sud BiH donio je naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice za Galićem koji je pobjegao u Hrvatsku, a osumnjičen je za primanje dara i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, Galić je prošlog mjeseca pobjegao u Hrvatsku. Vjeruje se da je to uradio kako bi izbjegao hapšenje na osnovu istrage iz "Skaj" predmeta i sumnje na korupciju.

Nakon dobijenih informacija da se sprema njegovo hapšenje, Galić je početkom jula ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku, gdje se i sada nalazi, dok je Sipu obavijestio da je na bolovanju i da se liječi u Hrvatskoj.

Galić je nedavno podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti te zahtjev za penzionisanje.