latinica  ћирилица
21/08/2024 |  10:50 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Od 10. novembra ulazak u Šengen samo uz skenirane otiske prstiju i slikanje

Nakon što je Evropska unija potvrdila da će 10. novembra, odnosno pola godine prije implementacije sistema Etias, nakon nekoliko odgađanja, s radom početi sistem ulaska i izlaska za zemlje šengenskog prostora bitno će se promijeniti način ulaska državljana prvenstveno Zapadnog Balkana kao što su Srbija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, KiM, Albanija, ali i Moldavije i Ukrajine kada je u pitanju evropski kontinent.
Granični prelaz Horgoš (Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/ nr.) -
Granični prelaz Horgoš (Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/ nr.)

Od putnika će se zahtijevati da na granici daju biometrijske podatke kao što su otisci prstiju i slike lica. To je dio mjera čiji je cilj otežati kriminalcima ili teroristima ulazak u EU s lažnim pasošima. Prema prvim predviđanjima, sistem je trebao proraditi već 2022. godine.

Kako se navodi, svaki putnih iz zemalja van Šengena moraće dati svoje lične podatke svaki put kada dođe do vanjskih granica evropskih zemalja koristeći EES.

EES prikuplja, bilježi i pohranjuje podatke navedene u putnim ispravama (puno ime, datum rođenja...), datum i mjesto svakog ulaska i izlaska, sliku lica i otiske prstiju (zvani "biometrijski podaci"), kao i da li je putniku odbijen ulazak, piše N1.

Putnici će pri prvom prelasku morati predati biometrijske podatke o otisku prsta i licu, dok će sljedeći prelasci EES-a zahtijevati samo skeniranje pasoša kako bi se identifikacioni dokument uporedio s upisanim biometrijskim podacima.

Na osnovu prikupljenih biometrijskih podataka izradiće se biometrijski predlošci, koji će se naći u zajedničkoj Biometric Matching Service.

Nova pravila zahtijevaće od građana koji nisu državljani EU da se besplatno registruju putem interneta prije putovanja u EU. Postoji zabrinutost zbog mogućih kašnjenja putovanja zbog novog EES-a. Evropska komisija predložila je postepeno i fleksibilno uvođenje EES-a kako bi se smanjila početna vremena čekanja.