latinica  ћирилица
21/08/2024 |  11:05 ⇒ 11:12 | Autor: sputniknews.com

Đokovićeva organizacija reagovala zbog Sinera: "Procesi moraju da budu jednaki za sve"

Organizacija Profesionalno tenisko udruženje igrača koju je osnovao Novak Đoković oglasila se povodom slučaja Јanika Sinera, najboljeg tenisera svijeta, koji je dva puta bio pozitivan na doping testu.
Јanik Siner (Foto: EPA-EFE/MARK LYONS) -
Јanik Siner (Foto: EPA-EFE/MARK LYONS)

Italijan nije kažnjen, a Ahmad Nasar, predsjednik PTPA, u saopštenju ističe da su upravo zbog ovakvih slučajeva neophodne jasne procedure.

Veliku buru u teniskom svijetu izazvala je informacija da je Јanik Siner dva puta ove godine pao na doping testu, ali je posle uložene žalbe odlučeno da je Italijan nevin. Dogodio se nevjerovatan spplet okolnosti jer je u Sinerovom organizmu pronađen klostebol, koji je unijet putem tretmana fizioterapeuta.

U pitanju je krema koju je koristio fizioterapeut pa je tako Italijan uložio žalbu koja je usvojena, ali je teniski svijet ljut jer neke ranije žable zbog sličnih prekršaja nisu usvojene.

Zbog te situacije oglasio se PTPA koji je Novak Đoković i osnovao kako bi štitio prava igrača.

- Pozitivno je da se igračima usvajaju žalbe zbog kazni za doping, ali moramo da imamo procese koji pojednako važe za sve. I za tenisere i za teniserke. Odsustvo jasnog sistema stvara probleme za igrače koji nemaju određeni rejting, pol ili nacionalnost - rekao je Ahmad Nasar, predsjednik PTPA.

Ovim riječima Nasar je podsjetio na to da su pojedini igrači prošli mnogo gore. Simona Halep, rumunska teniserka, prošla je pravi pakao kako bi se dokazalo da nije kriva, dok je Nikolas Đari zbog uzimanja jednog vitamina bio kažnjen da bi mu se oprostilo poslije gotovo godinu dana.

Definitivno pravila nisu ista za sve i zbog toga se podigla bura, a osim PTPA i Nika Kirjosa, reagovao je i Denis Šapovalov, kanadski teniser.

- Različita pravila za različite igrače. Ne mogu da zamislim kako se trenutno osjeća svaki igrač koji je suspendovan zbog kontaminiranih supstanci - napisao je Šapovalov.

Sa druge strane Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) ne vidi problem u ovom slučaju.

- Ohrabreni smo što kod Јanika Sinera nije utvrđena greška ili nemar. Takođe, želimo da da odamo priznanje istražnom procesu i nezavisnoj proceni činjenica u okviru Teniskog antidoping programa (TADP), što mu je omogućeno da nastavi da se takmiči. Ovo je bila izazovna stvar za Јanika i njegov tim i naglašava potrebu da igrači i njihov tim budu maksimalno pažljivi u korišćenju proizvoda ili tretmana. Integritet je najvažniji u našem sportu - saopštio je ATP.