latinica  ћирилица
21/08/2024 |  11:19 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Bukejlović: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović ocijenio je danas u Foči, nakon sastanka sa direktorima šest kazneno-popravnih zavoda u Srpskoj, da je bezbjednost u ovim ustanovama na zadovoljavajućem nivou.
Bukejlović u Foči - Foto: RTRS
Bukejlović u FočiFoto: RTRS

Bukejlović je podsjetio da je prethodni sastanak održan u Trebinju, nakon bjekstva jednog pritvorenika.

- I ovaj put smo određenu pažnju posvetili Kazneno-popravnom zavodu u Trebinju, gdje je bez obzira na vanredne događaje podignut nivo obezbjeđenja i spriječene su sve moguće opasnosti koje su postojale za ponavljanje takvih slučajeva - istakao je ministar.

Bukejlović je naveo da je danas sa novim direktorom KPZ-a Foča Bojanom Kostićem izvršen pregled ustanove, da su se upoznali o određenim popravkama na infrastrukturi, kao i da su definisane potrebe u narednoj godini.

- Te potrebe uglavnom se odnose na adaptacije postojećih objekata, koje se tiču podizanja nivoa bezbjednosti, a osim infrastrukturnih imamo i kadrovske potrebe popunjavanja službe obezbjeđenja da bi sistem bio u punom kapacitetu - rekao je Bukejlović.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić rekao je da, izuzimajući probleme u Trebinju, u posljednjih 15 do 20 godina nije bilo pobuna osuđenih lica, niti bjekstva iz ustanova.

- Radili smo na tome da otklonimo sve nedostatke koji su se desili u KPZ Trebinje i mislim da je trenutno stanje bezbjednosti u svim kazneno-popravnim ustanovama u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou - rekao je Dunjić.

Direktor KPZ-a Foča Bojan Kostić rekao je da nisu imali događaja koji bi narušili bezbjednost ustanove.

- Sve službe funkcionišu i izvršavaju obaveze u skladu sa zakonom. Zahvalio bih resornom ministarstvu i Vladi Srpske, koji će iznaći dodatna sredstva za osposobljavanje prvenstveno pripadnika službe obezbjeđenja i ostalih službi, kako bi bolje funkcionisale - rekao je Kostić.