latinica  ћирилица
21/08/2024 |  15:24 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

RUGIPP: Proširenje aerodroma Sarajevo - još jedan u nizu pokušaja FBiH da oduzme imovinu Srpskoj

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove saopštila je danas da je izdavanje građevinske dozvole na teritoriji Republike Srpske u nadležnosti republičkih organa uprave, a nikako Federacije BiH, te da je izgradnja perimetarske ograde sarajevskog aerodroma na području Istočne Ilidže još jedan u nizu pokušaja FBiH da kroz nezakonito i neustavno postupanje oduzme imovinu Srpskoj.
RUGIP - Foto: RTRS
RUGIPFoto: RTRS

Iz RUGIPP-a su naveli da je federalno Ministarstvo prostornog uređenja izdalo odobrenje za građenje koje se odnosi na početak izvođenja radova na izgradnji perimetarske ograde Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- Nakon uvida u gore navedeno odobrenje i u skicu iskolčenja objekta ova uprava je utvrdila da planirana izgradnja objekta perimetarske ograde obuhvata dijelove katastarskih parcela broj: 950/2, 950/3, 956/2, 952/2, 953/2, 954/2, 980/2, 979/4, 972/2 katastarska opština Butmir Republika Srpska, koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, opština Istočna Ilidža - pojasnili su u RUGIPP-u.

Iz ove uprave ističu da je ovo još jedan u nizu pokušaja FBiH da kroz nezakonito i neustavno postupanje oduzme imovinu Republici Srpskoj.

- Nadležni organi Republike Srpske u skladu sa zakonom, Ustavom Republike Srpske i Ustavom BiH će spriječiti nelegalnu gradnju a samim tim i nezakonito oduzimanje imovine Republike Srpske - navedeno je u saopštenju RUGIPP-a.

Stanovnici Ulice Vasilija Grđića u opštini Istočna Ilidža, koja će biti blokirana zbog izvođenja radova na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, protestovali su juče da bi izrazili nezadovoljstvo i od nadležnih zatražili da im se izgradi alternativni put.

Ukazano je i na problem koji imaju zbog linije razgraničenja koja nije tačno utvrđena, što stvara dodatne teškoće.