latinica  ћирилица
22/08/2024 |  10:33 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Đurić: Prijetnja ambasadama ima političku pozadinu

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je da su identifikovane osobe koje su slale prijetnje ambasadama Srbije, te istakao da te prijetnje imaju političku pozadinu i da se o tome treba sprovesti opsežna istraga.
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Đurić je ocijenio da oni koji šalju prijetnje žele da proizvedu promjene kursa spoljne politike Srbije i odvrate one koji djeluju u ime Srbije od zastupanja srpskih interesa, naročito kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

On je naveo da Srbija te poruke shvata veoma ozbiljno i naglasio da srpska diplomatija ne samo da neće odustati i prestati, već će pojačati svoju aktivnost i to posebno u centrima u kojima diplomatska predstavništva Srbije bila meta napada i prijetnji.

Đurić je naglasio da je policija u državama u kojima su ambasadama Srbije upućene prijetnje utvrdila odakle dolaze preteće poruke.

Kada je riječ o otvaranju mosta na Ibru mimo dijaloga sa Beogradom i protivno savjetima velikih sila, Đurić je rekao za "Pink" da režim u Prištini tako želi da ukloni jedan simbolički i stvarni bedem bezbjednosti i odbrane Srba.

On je naveo da je srpska diplomatija neprekidno angažovana na svim kontinentima kako bi objasnila težinu položaja srpskog naroda i kako bi pridobila saveznike i prijatelje na onim stranama gdje ih Srbija po pitanju Kosmeta nije imala.

Đurtić je rekao da Srbija očekuje od Kfora i zemalja Kvinte da stanu u zaštitu srpskog naroda.