latinica  ћирилица
22/08/2024 |  11:11 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Sonja Karadžić Јovičević: Mom ocu su uskraćena sva ljudska prava

Kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je da su njenom ocu Radovanu Karadžiću u britanskom zatvoru u potpunosti uskraćena sva ljudska prava i ukazala na neprofesionalnost britanskih medija koji svi pišu identično o tužbi Karadžića protiv britanske Vlade, bez hrabrosti da objave činjenično stanje.
Sonja Karadžić Јovičevć - Foto: SRNA
Sonja Karadžić ЈovičevćFoto: SRNA

- Vidim da su se britanski mediji dočepali teme i svi pišu isto kao da su iz jedne redakcije i pod kontrolom jednog urednika, što u širem smislu i jesu. Otužan je nedostatak profesionalnosti, ali i hrabrosti da se u potpunosti istraži i objavi činjenično stanje - rekla je Karadžić Јovičević, na pitanje Srne kako komentariše informacije koje su se pojavile u britanskim medijima da prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tuži britansku Vladu zbog nehumanog tretmana.

Karadžić Јovičević je konstatovala da kako god Radovana nazivali i koliko god banalizovali priču o kršenju svih ljudskih prava, da to ne mijenja činjenice koje izbjegavaju da navedu i da zato na njih mora podsjetiti.

- Radovan je isporučen Britaniji nakon što je Hag ispunio želju Dominika Raba, bivšeg radnika Tužilaštva Tribunala i tadašnjeg ministra, na osnovu njegovih ličnih veza i uticaja, a koji je time pokušao da sačuva i učvrsti svoju poziciju u Vladi i partiji - podsjetila je Karadžić Јovičević.

Ona je napomenula da je Radovan smješten u najudaljeniji zatvor kako ga porodica i pravni savjetnici ne bi mogli posjetiti, što je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijama UN i "Pravilima Nelsona Mendele" kao integralnog dijela Rezolucije, a koja podrazumijevaju, na prvom mjestu, smještanje zatvorenika na služenje kazne u ustanovu najbližu porodici.

- I prije prebacivanja, Rab je to predstavio kao "lični uspijeh" i ushićeno objavio na Tviteru uz čestitke muslimanima za vjerski praznik - dodala je Karadžićeva kćerka, navodeći da je ovo samo radi ilustracije stanja uma i namjera jednog ministra.

Ona je dodala da mu nije ni to pomoglo da sačuva položaje.

- Radovan se više od tri godine nalazi pod raznim sankcijama, u kontinuitetu, od neobjašnjenih smještanja u samicu, zabrana kontakata sa porodicom ili ograničenih kontakata na jedan poziv sedmično isključivo na engleskom jeziku u trajanju do pet minuta, preko uskraćivanja hrane, oduzimanja stolice, jastuka i dušeka, zabrane praćenja vijesti na RTV mrežama, kažnjavanja zbog objava i izjava raznih ljudi sa kojima nije u kontaktu i na koje nema nikakav uticaj, do kažnjavanja zato što odbija da se silom `socijalizuje` sa ostalim zatvorenicima, iza čega se, čak, i ne krije otvorena namjera da bude doveden u životnu opasnost u kakvoj je bio general Krstić. Kao da fizičko i psihičko maltretiranje čuvara nije dovoljno - istakla je Karadžić Јovičević.

Ona je otkrila da je mjesecima nakon posta i dalje držan na posnoj hrani, da je za kratko vrijeme izgubio više od 20 kilograma i da nastavlja da gubi na težini.

- Tako je narušeno zdravlje dodatno ugroženo, ali mu je paralelno uskraćeno i pravo na medicinsku pomoć, dijagnostiku, terapiju i kontrole - istakla je Karadžić Јovičević.

Napomenula je da je, uz to, stavljen pred izbor da bira da li će sopstvena novčana sredstva trošiti na hranu ili na telefon.

- Oboje ne može. Dakle – da gladuje ako hoće da se čuje sa porodicom, a i to sve pod ograničenjima u vrsti hrane i uslovima poziva porodici - navela je Karadžić Јovičević.

Ona je ocijenila da to držanje u stalnoj životnoj ugroženosti i opasnosti nije ništa drugo nego sprovođenje namjere ubistva u kontinuiranim višestrukim pokušajima.

- Јasno je da su Radovanu u potpunosti uskraćena sva ljudska prava, pa i pravo na adekvatnu ishranu, medicinsku pomoć, kontakt sa porodicom, uskraćena su mu vjerska prava, pravo na kulturni život, pisanje i čitanje, pravo na rad na reviziji slučaja, i da ne nabrajam dalje. Krenete po spisku ljudskih prava i slobodno svako možete da precrtate - naglasila je Karadžić Јovičević.

Ona je napomenula da je lista "razloga" za kažnjavanje unutar zatvora predugačka, posebno zato što se "razlozi" izmišljaju i čuvaju u rezervi mjesecima, a zatim aktiviraju i sankcionišu bez objašenjenja, kako bi kažnjavanje bilo kontinuirano.

- Prema njihovim pravilima, za teška kršenja discipline nijedna kazna nije i ne može biti duža od četiri nedelje, a on je pod raznim kaznama više od tri godine, bez prekida, do danas - istakla je Karadžić Јovičević.

Ona je ocijenila da čak i otužni pokušaji svođenja novinarske priče na zabranu upotrebe laptopa ne mogu se banalizovati, jer se radi o kršenju prethodno odobrene upotrebe sopstvenog laptopa radi rada na dokumentima i pripremi revizije postupka.

- Time je, dakle, onemogućen da radi na slučaju, što svaki pravni sistem podrazumijeva i mora omogućiti. Pa čak i Haški tribunal - ocijenila je Karadžić Јovičević.

Ona je napomenula da su Tribunal, službe UN i Britanci više puta ispitivali finansijske mogućnosti da Radovan plati odbranu u slučaju pred Tribunalom, kao i u ovom slučaju pred britanskim sudom.

- S obzirom na to da su sami zaključili da on te mogućnosti nema, ostaje da vidimo da li postoje pravni sistem i ljudska prava u Britaniji, ili su u raspadu kao zatvorski, obrazovni, zdravstveni, policijski... bar prema izvještavanju svjetskih medija - dodala je Karadžić Јovičević.

Ona je dodala da je posebna priča zašto Republika Srpska i Srbija, pozivajući na rezolucije i međunarodno pravo, kao pravdoljubive zemlje, ne podignu svoj glas, kada svoj glas podiže sve više pojedinaca, stručnjaka i institucija širom svijeta, na osnovu analize činjenica i posljedica uticaja i manipulacija od moćnih pojedinaca iz sjene na rad Tribunala, UN, pojedinačnih funkcionera, državnika i vlada širom svijeta, a posebno manipulacija medija.

Ona je dodala da se u vrhu liste primjera nepravdi, friziranih "činjenica", ucjena i pritisaka nalazi srpski narod.

- Dok ćutimo, ne samo da odobravamo nego smo i saučesnici. U našem slučaju smo dodatno i žrtve koji efekte svog ćutanja i omču oko vrata mirno čekamo, samolišavajući se svake pravne i argumentovane borbe u nadi da će nas omča zaobići. Neće, kao što nije ni druge narode - zaključila je ekskluzivno za Srnu Karadžić Јovičević.

Srna saznaje iz pravosudnih izvora koji se bave presudom Karadžiću da, pošto je višestruko ugrožen, psihički i fizički maltretiran, bez medicinske pomoći, nije bilo druge mogućnosti nego da Karadžić tuži državu koja je napravila ugovor sa Tribunalom o izdržavanju kazne pod propisanim uslovima, a nemaju uslove niti su sposobni i zainteresovani da ih imaju.

- Velika Britanija je jednostavno zemlja koja je tražila i dobila Radovana kao trofej, kao nagradu za srbofobnu politiku i kako bi mogli da sakriju svoju ulogu u dešavanjima tokom rata - napomenuo je Srnin izvor.

Srnin izvor dodaje da Karadžić to ne može da finansira, pa "ostaje da se vidi da li postoji pravosudni sistem i zaštita ljudskih prava ili odobreni sistem dodatnog kažnjavanja već osuđenih ljudi".

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tuži britansku Vladu zbog nehumanog tretmana, objavio je britanski dnevnik "Mejl" i naveo da Karadžić potražuje 50.000 funti za kršenja ljudskih prava. On se sudu prošle sedmice obratio putem video-linka kako bi tužio britanskog ministra pravosuđa Šabanu Mahmud.

List je podsjetio da je Karadžić smješten u zatvor Albani na ostrvu Vajt gdje nakon što je osuđen u Haškom tribunalu, izdržava doživotnu kaznu.

Riječ je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

U nekoliko navrata Karadžićeva kćerka Sonja ukazivala je na veoma teške uslove u kojima je njen otac i na njegovo teško zdravstveno stanje zbog toga što mu ne omogućavaju ljekarske preglede niti adekvatno liječenje.