latinica  ћирилица
22/08/2024 |  14:51 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Stambeno zbrinjavanje lica u 20 opština i gradova

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 82. sjednici u Banjaluci, Odluku o davanju saglasnosti na Plan stambenog zbrinjavanja lica sa statusom člana porodice poginulog borca ili ratnog vojnog invalida od prve do četvrte kategorije invalidnosti za 2024. godinu.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Planom je predviđeno da se izvrši stambeno zbrinjavanje lica sa Konačnih lista, dodjelom nepovratnih novčanih sredstava u dvanaest opština/gradova (143 korisnika), i to u sljedećim Opštinama/Gradovima:

1. Trnovo (3 korisnika);
2. Bijeljina (8 korisnika);
3. Bileća (8 korisnika);
4. Šekovići (10 korisnika);
5. Laktaši (11 korisnika);
6. Istočno Novo Sarjevo (10 korisnika);
7. Sokolac (15 korisnika);
8. Derventa (11 korisnika);
9. Pelagićevo (12 korisnika);
10. Čajniče (15 korisnika);
11. Kneževo (20 korisnika);
12. Čelinac (20 korisnika).

Za ovu namjenu obezbijeđena su sredstva u visini od milion i šezdeset hiljada KM.

Takođe, na današnjoj sjednici, Vlada se usaglasila da će u najkraćem roku obezbijediti sredstva za preostale korisnike koji se nalaze na konačnim listama, a koje su lokalne zajednice dostavile.

Napominjemo da je u prethodnom periodu, u skladu sa Planom stambenog zbrinjavanja za 2023. godinu, realizovano stambeno zbrinjavanje dodjelom nepovratnih novčanih sredstava u 17 opština za 82 korisnika, u ukupnom iznosu od 489.085,43 KM.

Vlada Srpske usvojila je Informaciju u vezi sa postupkom pregovora za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske.

S tim u vezi, Vlada Republike Srpske je saglasna da ministar Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske potpiše tekst Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske koji je Vlada razmatrala na 74. redovnoj sjednici koja je održana 20. juna 2024. godine.

Vlada Republike Srpske je pozvala Odbor za pregovore koji čine dva reprezentativna sindikata da potpiše tekst Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske u cilju uspostavljanja pravnog okvira za zaposlene u organima jedinica lokalne samouprave.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je zaduženo da, u slučaju nezaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske, analizira i preispita mogućnosti zakonskog regulisanja plata zaposlenih u organima jedinica lokalne samouprave, a u cilju izrade Nacrta zakona o platama zaposlenih u organima jedinice lokalne samouprave.

Takođe, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Informaciju o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga u svrhu obavljanja notarske službe u Republici Srpskoj.

Ministarstvo pravde Republike Srpske obratilo se Ministarstvu uprave i lokalne samouprave dopisom u kome se navodi da su donošenjem novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 13/24), radi potpune implementacije istog, otvorilo pitanje potrebe povezivanja notarskih kancelarija u Republici Srpskoj sa Matičnom knjigom rođenih i drugim javnim evidencijama.

Dalje, navodi se da je notarima kod primjene Zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj i obezbjeđivanja pravne sigurnosti, potrebno omogućiti uvid u matične knjige vjenčanih i umrlih.

S tim u vezi, Vlada Republike Srpske saglasna je da ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, potpiše Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga sa ministrom pravde Republike Srpske i predsjednikom Notarske komore Republike Srpske, koji bi se koristili u svrhu obavljanja notarske službe u Republici Srpskoj, u skladu sa važećim propisima o notarskoj službi i drugim propisima koje bi notari primjenjivali u radu.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o izradi Dopune Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH u procesu evropskih integracija za period 16. mart 2024. godine - 31. jul 2024. godine.

Izrada i usaglašavanje dopune Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj EK o BiH za izvještajni period od 16. marta 2024. godine do 31. jula 2024. godine, otpočela je 25. juna 2024. godine.

Nakon objedinjavanja i usaglašavanja dostavljenih informacija nadležnih institucija Republike Srpske, a zatim i ostalih institucija u BiH, utvrđen je objedinjeni "Nacrt dopune Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH u procesu evropskih integracija za period 16. mart 2024. godine - 31. jul 2023. godine".

Ovaj dokument će se nakon njegovog razmatranja na Vladi Republike Srpske i drugim nivoima vlasti u BiH i prevođenja na engleski jezik dostaviti Evropskoj komisiji.

Vlada je usvojila i Inforomaciju o realizaiji instrumenta Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) u periodi januar-avgust 2024. godine.

U okviru instrumenta Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), u periodu januar-jul 2024. godine izvršena je finalizacija grant aplikacija koje su kandidovane u okviru 30. poziva za tehničku pomoć i 10. poziva za sufinansiranje investicionih projekata.

Takođe, institucije Republike Srpske su u okviru otvorenog 31. poziva za tehničku pomoć i 10. proširenog poziva za sufinansiranje investicija identifikovale četiri četiri projekta koji će u narednom periodu biti razrađeni u formi grant aplikacija i dostavljeni Evropskoj komisiji.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju koordinisalo je realizaciju poziva u Republici Srpskoj u saradnji sa resornim ministarstvima.