latinica  ћирилица
22/08/2024 |  16:37 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Koliko sredstava treba da se izdvoji za početak školske godine? (VIDEO)

Drugog septembra oglasiće se zvono u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj. Iz Republičkog pedagoškog zavoda i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva poručuju: sve je spremno za početak nove školske godine.
Knjige (Foto:  EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/ilustracija) -
Knjige (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/ilustracija)

Za pojedine predmete urađeni su novi nastavni programi, odštampani udžbenici. Cijene kompleta knjiga za osnovno obrazovanje su na prošlogodišnjem nivou.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva istakli su da je isplanirano i 11 novih udžbenika, prilagođeni novom nastavnom planu i programu.

- Novina je digitalni svijet za 4. razred OŠ koji je novi u našem obrazovnom sistemu - dodaju oni.

Novi nastavni programi su izrađeni za fizičko i zdravstveno vaspitanje i za biologiju za 9. razred, kao i za digitalni svijet za 5. razred. Određene dopune su rađene i za istoriju, za 8. i 9. razred, čime je okončan reformski proces u osnovnom obrazovanju, kažu u Republičkom pedagoškom zavodu.

- Izradili smo takođe i novi fakultativni program koji će se primjenjivati i u osnovnim i u srednjim školama. Od ove školske godine fakultativni program humanost i bezbjednost biće u primjeni urazredima od 7. do 9. u OŠ, a od prvog do četvrtog u srednjim školama - dodaju iz Republičkog pedagoškog zavoda.

U skladu sa mjerama Vlade, a u cilju sprečavanja nasilja, u toku su savjetovanja za prosvjetne radnike.

- Na ovaj način dajemo podršku nastavnicima da na pravi način zauzmu stav, da izgrade odnos sa roditeljima kako bi učenicima na lakši način, kvalitetnije došli do cilja, a to je dijete koje ima znanje, ima vještine, koje je srećno i zadovoljno - dodaju iz Zavoda.

Djeca će sigurno biti zadovoljna, ako u školskoj torbi budu imali manje udžbenika. Svim školama date su smjernice na koji način da djeci rasterete torbe, uz preporuku nastavnicima, da kada je god moguće, koriste digitalizovane udžbenike.