latinica  ћирилица
22/08/2024 |  18:54 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Da li se pravovremenim reagovanjem nadležnih moglo spriječiti zagađenje vazduha u Modriči? (VIDEO)

Zbog isparavanja štetnih materija iz Gudronske jame do čega je došlo usljed požara koji je u Modriči izbio prošle sedmice, vazduh je zagađen. Za oko 9.000 građana koji žive u neposrednoj blizini jame, stvorio je nove probleme, ali i pokrenuo pitanje - Da li se pravovremenom reakcijom nadležnih službi ekološka katastrofa mogla spriječiti?!
Modriča - Gudronska jama - Foto: RTRS
Modriča - Gudronska jamaFoto: RTRS

Zbog zagađenosti vazduha, mještani naselja Modriča pet, iz kuća izlaze samo kada moraju. Zabrinuti su i za teško stečenu imovinu.

Placeve za kuće su dobili nakon izbjeglištva i godinama gradili krov nad glavom. Ali za to je kažu, malo koga briga, jer se, tvrde, prilikom gašenja požara, prvo branila solarna elektrana.

- Požar se sigurno trebao riješiti i prije dok nije Gudron planuo. Ovo su sad nasuli između panela i Gudrona, ali samo sa strane panela, dok sa druge nisu - rekao je Premil Krstić, mještanin naselja Modriča pet.

Solarna elektrana snage jednog megavata, instalirana je u februaru ove godine.

Vlasnik, iako je znao da je u blizini jama u kojoj su prikupljana otpadna motorna i industrijska ulja, na licitaciji je od opštine kupio zemljište, i u investiciju je uložio više od milion maraka.

- Јa sam najmanje razmišljao o tome. Vidjeli smo pogodno zemljište, uputili zahtjev, donesena je cijena, mi smo platili sve što je trebalo. To zemljište i nije bilo predviđeno da se kuće grade - navodi Nevenko Cvjetković, vlasnik solarne elektrane.

Ko je odgovoran za nastali problem i da li se ekološka katastrofa mogla izbjeći, pitanje je kojim se bavi i Tužilaštvo.

Navode da je u toku intezivna istraga, zbog čega ne mogu otkriti više detalja.

Detalje ne otkriva ni načelnik opštine Modriča, Јovica Radulović. Tvrdi da lokalna zajednica u ovom postupku nema nikakvu odgovornost.

- Kako je gašeno i kakve su mjere preduzimane, za to ćete morati odgovor dobiti od nadležne Vatrogasne-spasilačke jedinice - jasan je Radulović.

Vatrogasci kažu da su sve službe radile koordinisano.

- Nije bilo materijalne štete, ni ljudskih žrtava, niti su bili ugroženji stambeni objekti - kazao je Saša Stevanović, starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Modriča.

Činjenica je da su prethodnih dana utvrđene vrijednosti zagađivača vazduha bile daleko iznad dozvoljenog, za 200 pa čak i 500 puta.

- Evidentno je da su bile izmjerene visoke vrijesnosti polutanata - azotdioksida, benzena, toluena, aplouerina i hlorovodonika - naglasila je Daniela Aničić Davidović, ekološki inspektor opštine Modriča.

Nakon zajedničkog sastanka u Vladi - najave za rješenje decenijskog problema.

- Postoje indicije da bismo već početkom januara naredne godine mogli da se uključimo u projekat koji se bavi problemom zbrinjavanja opasnih otpada, što Gudron jeste. Projekat je već u nacrtu - rekao je Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarsvo i ekologiju u Vladi Srpske.

Na trajnom rješenju problema Gudronske jame, svako iz svoje oblasti, radiće i članovi radne grupe koju čine predstavnici svih nadležnih institucija, opštine i resornog ministarstva.

Plan je da u narednih mjesec dana definišu tačne korake i aktivnosti sa vremenskim rokovima i zaduženjima za rješenje gorućeg pitanja za mještane Modriče.