latinica  ћирилица
23/08/2024 |  09:00 ⇒ 09:50 | Autor: RTRS

Šipka: Za međunarodni šahovski fetsival dosad prijavljeno 274 učesnika (VIDEO)

Za ovogodišnji međunarodni šahovski festival "Trofej Banjaluke 2024" za djecu do 18 godina starosti dosad se prijavilo 274 učesnika za dva dana takmičenja, izjavio je direktor turnira i predsjednik šahovskog kluba "Gambit" Banjaluka Nemanja Šipka, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Nemanja Šipka - Foto: RTRS
Nemanja ŠipkaFoto: RTRS

Šipka je naglasio da je mnogo više prijavljenih ekipa nego prošle godine, te da dolazi ukupno 27 ekipa, iz čak 26 gradova.

- Prezadovoljni smo odzivom jer je stvarno i prošlogodišnja brojka bila zaista vrlo impresivna. Termin se poklapa i sa prvenstvom Evrope za djecu koje je upravo u toku u Češkoj i na kojem učestvuju i dvije djevojčice iz našeg kluba, Sofija Gavrilović i Marija Vukoje koje su šampionke BiH do 12, odnosno do 14 godina - istakao je Šipka.

Takmičari dolaze iz svih gradova širom Republike Srpske i BiH, ali ima i onih koji su iz Hrvatske i Srbije.

- Postoje i neke predrasude mladih ljudi prema šahu, ali upravo mi sve ovo i radimo u cinju promocije šaha, da se šah prikaže i približi i onima koji nikad nisu imali dodira s njim. Da zaista vide, i kroz ovakav jedan vrhunski organizovan turnir kao što je "Trofej Banjaluke", da šah dožive na jedan jako ozbiljan način i bez nekih predrasuda - dodao je Šipka.

Četvrti Međunarodni šahovski festival "Trofej Banjaluke 2024" za djecu do 18 godina starosti održava se ovog vikenda.