latinica  ћирилица
23/08/2024 |  18:43 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Zašto je BiH obećana zemlja za banke? Rekordna dobit "preko leđa" građana (VIDEO)

Banke su u prvih šest mjeseci ove godine u oba entiteta BiH ostvarile enormnu zaradu od 463 miliona maraka - uglavnom od poslovanja sa stanovništvom. Takvim uspjehom ne može se pohvaliti nijedna domaća kompanija. Ekonomisti predlažu vlastima da oporezuje ekstraprofit banaka, kontrolu iznošenja novca iz BiH i visine nakanada bankarskih usluga i kamatnih stopa.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

BiH je obećana zemlja za bankare. Zaključuje se to iz izvještaja entitetskih Agencija za bankarstvo prema kojem su samo u prvoj polovini 2024. godine ostvarile dobit od 463 miliona KM, 100 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Enormna zarada proizilazi iz visokih naknada za bankarske usluge i kamatnih stopa.

Ekonomista Igor Gavran zato smatra da vlast treba da oporezuje ekstraprofit banaka.

- Pogotovo uzimajući u obzir strano vlasništvo banaka i da ta dobit uglavnom odlazi ili može da ode iz BiH, ima mnogo razloga zašto bi vlasti trebale da posegnu za neku od mjera. Bilo da je to oporezivanje ekstraprofita koji očigledno raste stopom iznad stope rasta privrede ili ograničenjem visine njihovioh naknada i visini kamatnih stopa - pojasnio je Gavran.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac prednost daje strožoj kontroli visine naknada bankarskih usluga koje su često skuplje od prehrambenih proizvoda.

Nema dilemu da ostvareni novac završava u rukama vlasnika banaka koji su izvan BiH.

- Dakle, ako posmatramo tu dobit možemo reći da su banke zaista beskrupulozne. Ne postoji privredno društvo uključujući i telekom oparetere koji imaju toliki prinos na kapital. Pravi potez i pravo rješenje ne bi bilo ekstra oporezivanje tih banaka nego kontrola opravdanosti visine tih naknada. Da li mi stvarno za račun za struju moramo platiti proviziju marku i po, to je puno. Nema kamatnih stopa da su deset odsto - smatra Radivojac.

Enormna zarada banaka u oba entiteta šalje sliku o BiH, kao zemlji gdje cvjeta privredna aktivnost u kojoj je finansijska moć njenih građana u rangu Švajcaraca, što je daleko od stvarnosti.

- Ako posmatramo prosječna primanja ili penzije, možemo reći da spadamo u red siromašnih društva u odnosu na zemlje EU ali kada pogledamo visinu naknada za bankarske usluge onda vidimo da to nije nimalo jeftino - dodao je Radivojac.

Ekonomista Igor Gavran navodi da se ne mogu izbjeći banke kada obavljamo plaćanja i transakcije jer se veliki dio zarade se ostvaruje na taj način.

- S druge strane problem su kamatne stope, jer smo mi siromašno društvo i mnogi građani i privrednici ne mogu poslovati bez kredita i zaduživanja, i onda dajemo ponovo priliku bankama da zarađuju na tim kamatnim stopama - kazao je Gavran.

Banke nisu dobrotvorna društva, vođene su profitom, ali ipak trebale bi biti više društveno odgovorne, a na institucijama svih nivoa vlasti u BiH je da raspoloživim zakonskim mjerama spriječi ekstraprofit banaka ili da bar oporezivanjem taj novac vrate stanovništvu od koga je i uzet.