latinica  ћирилица
23/08/2024 |  19:10 | Autor: SRNA

Visoka temperatura uticaće na kvalitet voća i povrća

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da će zbog visoke temperature kvalitet voća i povrća, koje nije bilo zaštićeno mrežama, biti upitan.
Voće i povrće - Foto: Screenshot
Voće i povrćeFoto: Screenshot

On kaže da u Savezu prate situaciju i prikupljaju informacije koje dolaze sa terena, te da se povrtari žale da je povrće, bez obzira i na sistem navodnjavanja kao skuvano, a da su plodovi u voćnjacima oćnjaci koji nisu zaštićeni mrežama kao sparušeni, tako da će i njihov kvalitet biti malo pod znakom pitanja.

Prema njegovim riječima, i seljaci će morati da razmišljaju o budućnosti i da se prilagođavaju.

- Definitivno je riječ o klimatskim promjenama, ne samo promjene vremenskih prilika, tako da ćemo morati sijati hibride ranije, ulaziti ranije u sjetvu i biti veoma pažljivi u praćenju meteoroloških uslova i prognoza i shodno tome djelovati, jer je očito da ne pomažu previše ni sistemi za navodnjavanje ukoliko je ovako izrazito visoka temperatura - kaže Marinković.

On podsjeća da je zemljište žedno, nedostaju mu u ovom trenutku minimum da zadovolji onaj tzv. poljski vodni kapacitet.

- Treba nam 150 milimetara kiše ili 150 litara po metru kvadratnom da bismo mogli da uđemo u pripremu zemljišta za jesenju sjetvu - kaže Marinković.

On je najavio da će ovih dana imati sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dobavljačima sjemena.