latinica  ћирилица
23/08/2024 |  18:50 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

"Sačuvati istoriju srpskog naroda" (VIDEO)

U Banskom dvoru održana je tribina pokreta "Odbrana Srpske" kojoj su prisustvovali pukovnici, borci, generali svi oni su koji su u toku NATO agresije 1999. godine dali doprinos u očuvanju Republike Srpske i Srbije.
"Odbrana Srpske" - Foto: RTRS
"Odbrana Srpske"Foto: RTRS

Poruke preživjelih boraca i ovaj put zasnovane su na jednoj želji,da se od zaborava sačuva sva patnja i stradanja srpskog naroda. Kroz pokret "Odbrana Srpske" nastojaće kažu, da sačuvaju istoriju srpskog naroda.

- Mi imamo posebno zadovoljstvo kao pokret odbrane Republike Srpske da budemo domaćini i pokrovitelji našim herojima, preživjelim sa Košara, Paštrika, komandantima, generalu Konikoviću, pukovniku Šljivančaninu, saradnicima, njihovim saborcima.Јer to je bila krucijalna odbrana kopnene operacije agresije NATO pakta, šiptarsko-albanskih terorista i radikala, protiv južne pokrajine Savezne Republike Јugoslavije/Republike Srbije. Ta bitka je obilježila opstanak i postojnost Republike Srbije, jugoslovenske vojske i Јugoslavije u tom periodu, i obezbijedila uslove za stvaranje Rezolucije 1244 - rekao je Matijašević.

Poručio je da je srpski prostor nedjeljiv.

- Srpsko bojište je nedjeljivo, i zbog toga mi, borci Odbrambeno-otadžbinskog rata, poštovaoci slobodarstva, tradicije, uvažavamo to na takav način. Sve naše bitke, pobjede, a ostvarili su ih ovi divni junaci i naši borci, oficiri i naš narod, izvojevane su borbom koja je bila ključna na prostorima cjelokupnog srpskog naroda - poručio je on.

Foto: RTRS

Pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog bataljona Prištinskog korpusa, podsjetio je da je Bitka na Košarama vođena između pripadnika Vojske Јugoslavije i terorističke OVK, podržane od regularne Vojske Albanije i NATO snaga, na granici Јugoslavije i Albanije od 9. aprila do 10. juna 1999. godine uz neprekidno bombardovanje NATO avijacije.

- Osjećam se posebno u Banjaluci. Ne mogu mnogo da govorim o bitkama i bojevima jer sam ranije rekao da je u Srpskoj svaka kota Košare i Paštrik. Vjerujte da sam počastvovan dolaskom, a inače nije mi prvi put da dolazim ovdje. Bio sam jedan od učesnika marša u okviru obilježavanja stradanja na Vozući, pa sam išao cijelom putanjom marša. Zaista sam upoznat i vezan za ove krajeve, i često puta u Srbiji spominjem boračkim organizacijama, da su Boračke organizacije u Srpskoj dobro organizovane - dodao je Šljivančanin.

Nikola Šobot načelnik kardiohirurgije UKC Banjaluka naveo je da koliko god da je bitno da poštujemo sve žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata, toliko je važno da i od zaborava sačuvamo ljude koji su dali najvrednije, kako za Republiku Srpsku, tako i u toku NATO bombardovanja 1999. godine.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam dio ovog skupa i upravo zbog toga sam danas i tu. Čast je da smo se skupili da pomenemo te ljude, i upravo ne zaboravimo sve ono što se dešavalo i kroz ove skupove prenesemo i na buduće generacije, da znaju šta se dešavalo na ovim prostorima - rekao je Šobot.