latinica  ћирилица
23/08/2024 |  18:53 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Potvrđena optužnica protiv Milana Miličevića; Optužen za reketiranje (VIDEO)

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv načelnika Opštine Teslić Milana Miličevića, zbog krivičnog djela trgovina uticajem i Nikole Stokića, načelnika opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.
Milan Miličević - Foto: Ustupljena fotografija
Milan MiličevićFoto: Ustupljena fotografija

Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, u vezi sa postupcima koji se odnose na privođenje zemljišta trajnoj namjeni i izdavanja upotrebne dozvole za izgrađeni stambeno-poslovni objekat vlasnika i investitora Alena Seferovića.

Miličević negira optužbe i tvrdi da je sve montiran politički proces. Na saslušanju se, saznajemo, branio ćutanjem.

Teške optužbe za reketiranje stižu na adresu načelnika Teslića Milana Miličevića.

Preduzetnik Alen Seferović kaže da više nije mogao da se nosi s njegovim ucjenama, pa je o svemu obavijestio SIPU.

Za dozvole za gradnju Miličević ga je, kaže, reketirao, a za sve tvrdi da ima i čvrste dokaze.

- Od mene je tražio poslovne prostore i novac. Novac je dobio, poslovni prostor nije. Koliko je pošten pokazaće se na suđenju, svi će imati priliku da vide kako me je Milan Miličević reketirao zajedno sa svojim načelnikom urbanizma - tbrdi Seferović.

Seferović, koji je i povjerenik SDA u Tesliću, detalje reketiranja ne navodi, ali ih navodi Tužilaštvo u optužnici.

- Milan Miličević je od investitora tražio jedan poslovni prostor veličine cca 80 metara kvadratnih u navedenom objektu, a nakon čega mu je A. S. rekao da može pristati na stan od 40 metara kvadratnih, nakon čega mu je Miličević pokretom prstiju pokazao kao da broji novac, a zatim na papirić napisao brojku 100.000, te rekao da je poslovni prostor od 80 m2 pod broj jedan, da je stan pod broj dva, a novac pod broj tri, te da će mu javiti koji broj dolazi u obzir, nakon što se konsultuje sa suprugom, da bi nakon toga istu veče na njegov mobilni telefon poslao poruku sadržaja "tri" - navode u Republičkom javnom tužilaštvo Republike Srpske.

Sve je zabilježeno i dokumentovano, između ostalog, i audio i video tehnikom, navodi Tužilaštvo.

Miličević optužbe u javnosti odbacuje i tvrdi da je sva priča politizovana.

Seferovića optužuje da je navodno jedan od organizatora izborne krađe u vrijeme referenduma u Tesliću, i da su mu pomogli Radislav Đurić i Srđan Klječanin iz SNSD-a.

- Sva ta bulumenta takvih moralnih, poštenih ljudi, nekorumpiranih, pod navodnicima, pravi sad od mene onog ko treba da dokazuje da nije kriminalac i da nije lopov. To meni neće biti problem ali me stavlja u situaciju da istrajem do kraja i istrajaću - poručuje Miličević.

Iako ih Miličević optužuje u SNSD-u ne žele, kažu da se uvlače u njegovu priču o kriminalu. Tužiće ga za klevetu.

Građani Teslića poručili su da svaki kriminal mora biti sankcionisan.

Optužnicom je predviđeno da sud Milanu Miličeviću i Nikoli Stokiću izrekne mjeru bezbjednosti, odnosno zabranu vršenja poziva djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina, jer su zloupotrijebili svoj poziv, a postoji opasnost da bi njegovim obavljanjem mogli da ponove krivično djelo. Stokić se na naše pozive nije javljao.

Ranije je SIPA u više navrata pretresala kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Teslić i izuzimala dokumentaciju, o čemu se strogo ćutalo u Opštinskoj upravi Teslić.