latinica  ћирилица
25/08/2024 |  08:31 ⇒ 11:02 | Autor: TANЈUG

Netanijahu: Odlučni smo da zaštitimo zemlju; Hezbolah: Za danas završena vojna operacija

Izrael je jutros uništio više hiljada raketa Hezbolaha, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu i istakao da je izraelska vlada odlučna da učini sve da zaštiti zemlju.
Izraelska vojska (foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI - ilustracija) -
Izraelska vojska (foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI - ilustracija)

- Јutros smo otkrili pripreme Hezbolaha za napad na Izrael. U konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba IDF, naložili smo našoj vojsci da proaktivno djeluje kako bi se uklonile prijetnje - rekao je Netanijahu na početku jutrošnjeg vanrednog sastanka kabineta za nacionalnu bezbjednost, nakon što je Hezbolah saopštio da je izveo "prvu fazu" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta te grupe.

Prema riječima Netanijahua, izraelska vojska od tada intenzivno radi na sprečavanju prijetnji i uništila je više hiljada raketa koje su bile usmjerene ka sjeveru Izraela, a takođe spriječava mnoge druge prijetnje i djeluje velikom snagom u odbrani i u napadu, prenosi Tajms of Izrael.

- Odlučni smo da učinimo sve da zaštitimo našu zemlju, da bezbjedno vratimo stanovnike sjevera u njihove domove i da nastavimo da slijedimo jednostavno pravilo: ko povrijedi nas, povrijedićemo i mi njega - istakao je Netanijahu.

Libanska grupa Hezbolah jutros je saopštila da je izvela "prvu fazu" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visoko rangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra prošlog mjeseca i da je pogodila 11 izraelskih vojnih lokacija.

Hezbolah je naveo da je ispaljeno više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu.

Izraelski ministar odbrane Јoav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje na 48 sati, a predstavnik izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona napadaju ciljeve na jugu Libana.

Hezbolah: Za danas završena vojna operacija protiv Izraela

Libanska militantna gruipa Hezbolah saopštila je da je "za danas završena" vojna operacija, nakon što je u ranim jutarnjim satima izvela napad dronovima i raketama na vojne ciljeve na sjeveru Izraela.

Ova grupa je negirala da su izraelski preventivni napadi pokrenuti neposredno prije njenog napada na Izrael uticali na operaciju, prenosi Gardijan.

- Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne - navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Dodaje se da su svi dronovi lansirani ka ciljevima prema predviđenom rasporedu.

Istovremeno, TV kanal Al-Majadin, blizak Hezbolahu, javio je da je napad te grupe na Izrael bio potpuno uspješan i negirao tvrdnje Izraela da je preventivni izraelski napad na lansere raketa Hezbolaha bio efektivan, prenosi Tajms of Izrael.