latinica  ћирилица
25/08/2024 |  08:46 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

Pećina Novakuša - veliki turistički potencijal (VIDEO)

Na petom kilometru magistarlnog puta Nevesinje - Mostar, svega dvijestotine metara od asfalta, nalazi se pravi biser prirode - pećina Novakuša, koja nesvakidašnjim ambijentom i prelijepom prirodom ostavlja bez daha.
Pećina Novakuša - Foto: RTRS
Pećina NovakušaFoto: RTRS

Pećina skriva tragove davno prošlih vremena - od pećinskih naselja, pa sve do bližih vremena. U njoj su se, prema legendi, skrivali hajduci, a po jednom od njih Starini Novaku dobila je i ime.

Radoš Buha, iz Nevesinja, kaže da je zanimljivo da je pećina okružena velikim kamenim anfiteatrom čiji su zidovi visoki i do stotinu metara. Inače, sama pećina je prepoznata kao spomenik prirode.

Na ulazu u pećinu nalazi se nekoliko suhozida koji potiču iz praistorije.

Turistička organizacija opštine Nevesinje uz saradnju sa Planinarsko ekološkim društvom Zimomor uredili su i markirali prilazne staze pećini i postavili turističku signalizaciju, kao i sportsko penjalište. Skriveno u gustoj šumi, okovano visokim stijenama idalno je penjalište, kako za početnike, tako i za profesionalne planinare i ljubitelje avanture i adrenalina.

Ovo je dar prirode i veliki turistički potencijal. Za sada dolaze najvše radoznali Njevesinjci i ljubitelji prirode iz oklonih mjesta. Želja i cilj je da se za pećinu, ali i sportsko penjalište, čuje mnogo dalje od Nevesinja,  jer ovakav ambijent u netaknutoj prirodi to i zaslužuje.