latinica  ћирилица
25/08/2024 |  14:38 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Vjere nikad nije dovoljno

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u besjedi nakon liturgije u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu da čovjeku nikada nije dovoljno vjere.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

- Od čovjekovog opredijeljenja za vjeru u Hrista njegova vjera slabi ili raste. Naš život će, prije svega, zavisiti od toga da li ćemo biti iznutra spokojni ili mirni, da li ćemo biti spremni da volimo bližnjeg, praštamo, budemo uz njega, gledamo ga kao vječnog saradnika, a ne kao neprijatelja i protivnika - rekao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da od vjere zavisi da li će čovjek imati u svom srcu mjesta za Hrista ili će ono biti ispunjeno isključivo i samo egoizmom, samoljubljem.

- Od vjere zaivisi i da li će čovjek za svaki svoj nemir tražiti razloge u nečemu što je spolja, ma šta to bilo ili će znati da spokoj, mir, radost, ljepota, osjećanje da je biće stvoreno za Carstvo Nebesko zavisi od njegovog unutarnjeg stanja - rekao je srpski patrijarh.

Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog služena je povodom proslave praznika ikone Presvete Bogorodice Stradalne u prisustvu brojnih vjernika.

Njegovoj svetosti sasluživao je vikarni episkop toplički Petar, kao i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, prenosi televizija "Hram".