latinica  ћирилица
25/08/2024 |  08:57 | Autor: SRNA

Kovačević: Sankcije nas neće udaljiti od politike zaštite pozicije Srpske

Republika Srpska će uvijek voditi politiku koja je u interesu njenih građana i nikakve prijetnje i sankcije neće je udaljiti od toga, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Mi nemamo interese Sjedinjenih Država, političkog Sarajeva, Brisela ili bilo koga drugog. Mi možemo da imamo određene zajedničke interese, ali je naš primarni, ključni, jedini interes uvijek taj da zaštitimo poziciju Republike Srpske i prava srpskog naroda u BiH i od toga nećemo odustati - rekao je Kovačević za ATV.

On je ocijenio da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi izuzetno ostrašćen i da se potpuno utopio u sarajevski politički ambijent koji mrzi Republiku Srpsku i srpski narod i eventualno može da prihvati srpski narod ako bi on prihvatio Alijinu BiH bez entiteta, konstitutivnih naroda, zagarantovanih prava za Srbe i za Hrvate i koja je po mjeri i ukusu samo Bošnjaka.

- Činjenica je da su Sjedinjene Države imale značajnu ulogu u kreiranju Dejtonskog sporazuma i u tome da se kreira BiH u kojoj postoji balans na način da svi budu svoji na svome, da svi odlučuju o svojoj sudbini i da svi mogu da vide nekakvu budućnost u BiH - rekao je Kovačević.

Što više narušavaju taj balans, odnosno što više ruše Dejtonski sporazum, kaže Kovačević, to je manje budućnosti koju svi mogu da vide u BiH.

- Kada nas pitaju oni koji danas vode političku kampanju gdje su pare, evo da im odgovorimo. Pare su u izrađenom Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, u izgrađenim bolnicama u Doboju i u Nevesinju, u bolnici koja se gradi u Trebinju, obnavlja u Gradišci, bolnici koja će se uskoro graditi u Prijedoru, u novoizrađenoj bolnici u Bijeljini - rekao je Kovačević.

On je naveo da su pare u kilometrima auto-puteva Republike Srpske, koji su izgrađeni ili se grade, podsjetivši da je Srpska kada je formirana bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala ni jednog kilometra auto-puta.

- Pare su u nebrojenim projektima širom Republike Srpske. Pare su u tome da je prosječna plata u Republici Srpskoj nekada bila duplo manja nego prosječna plata u Federaciji BiH, a danas je viša. Pare su u tome da smo nekada imali najnižu, odnosno zagarantovanu platu u regionu, a danas jedino Crna Gora, koja je to pitanje rješavala na drugačiji način, ima višu zagarantovanu platu od Republike Srpske - rekao je Kovačević.

Pare su u tome, kaže Kovačević, da je nekada u Republici Srpskoj bio ubjedljivo najveći broj nezaposlenih, a danas je istorijski istovremeno najniži broj nezaposlenih i najviši broj zaposlenih.

- Bez obzira na to koliko su ta pitanja neozbiljna i neodgovorna kada dolaze od nekoga ko treba da bude diplomata, nekoga ko treba da poštuje Bečku konvenciju, nekoga ko ne bi smio da se miješa u unutrašnje stvari, evo da odgovorimo. Pare su na raznim mjestima širom Republike Srpske - rekao je Kovačević.

On je ukazao i na Јahorinu koja se danas ekspresno razvija.

- Zato što je postojala vizija predsjednika Srpske Milorada Dodika i vlasti Republike Srpske da se od Јahorine napravi ozbiljno turističko mjesto danas imamo i tu činjenicu da je kvadrat stambenog prostora, odnosno apartmana, u odnosu na Јahorinu viši jedino u Beogradu na vodi - rekao je Kovačević.

Kada je riječ o zaduženju, Kovačević je rekao da Republika Srpska ima ubjedljivo najnižu stopu zaduženja u cijelom regionu.

- Pokušavaju da prave paralele sa FBiH u kojoj uopšte nema podataka, jer se zaduženju FBiH mora dodati kompletno zaduženje svih deset kantona i tek onda se dobije nešto što može da se poredi sa Republikom Srpskom i što je onda daleko lošije u poređenju sa Srpskom - rekao je Kovačević.

U poređenju sa Republikom Srpskom, kada je u pitanju nivo zaduženja, kaže Kovačević, lošije je stanje, nažalost i u Srbiji, i u Crnoj Gori, i u cijelom regionu i širom Evrope.

- Kažu kako smo se samo u godinu dana zadužili na Banjalučkoj berzi za milijardu i sto miliona KM, a Banjalučka berza je za godinu dana sa svim klijentima imala ukupan promet manji od milijardu i sto miliona KM, odnosno ukupno je imala promet od milijardu. To vam govori koliko su to neozbiljne stvari i koliko je to pitanje političke kampanje, a ne bilo šta što bi trebalo da radi jedno ozbiljno diplomatsko predstavništvo - rekao je Kovačević.

On je istakao da Srpska želi da ima dobre i partnerske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao što želi da ima sa svim garantima Dejtonskog sporazuma i vjeruje da će dolaskom novog američkog ambasadora u BiH ta komunikacija biti mnogo bolja, profesionalnija, te u interesu i građana Sjedinjenih Država i građana Republike Srpske i BiH.