latinica  ћирилица
25/08/2024 |  10:31 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Kusturić: Požar kod Gacka ugašen u potpunosti; Apel da se ne pali vatra na otvorenom (VIDEO)

Požar koji je juče izbio na području gatačkih sela u potpunosti je ugašen.
Gacko, ugašen požar - Foto: RTRS
Gacko, ugašen požarFoto: RTRS

Požar na području Gacka je u potpunosti ugašen, izjavio je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

- Uspjeli smo da ugasimo požar do noći. Došli smo i jutros na požarište, da se ne bi desilo da se neki novi dio požara razgori. Sad smo radili izviđanje i nema potrebe da budemo više ovdje - istakao je Kusturić.

On je naveo da se helikopter Helikopterskog servisa vraća za Trebinje radi hitne medicinske evakuaciju iz Trebinje za Beograd.

- Ostajemo na području Hercegovine sa jednim helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske i jednim helikopterom Helikopterske jedinice MUP-a Srbije - istakao je Kusturić.

On je još jednom apelovao na sve građane Republike Srpske da vode računa da ne izazovu požar.

- Potvrđeno da je uzrok ljudski faktor, odnosno ljudski nemar koji nas je doveo u situaciju da su juče svi kapaciteti, dva helikoptere i kompletna Vatrogasna jedinica opštine Gacko i mještani bili uključeni da ugasimo ovaj požar - naveo je Kusturić.

Prema njegovim riječima, da to nije sinoć urađeno šteta bi bila još veća.

- Apel svim građanima da vode računa u ovom ljetnom periodu, jer požar izuzetno brzo eskalira i molio bih nadležne institucije da sankcionišu sve ljude koji nam naprave požare - istakao je Kusturić.

On je dodao da je i ovdje riječ o povratničkom mjestu i povratniku.

- Imali smo situaciju i prije mjesec dana kada je isto u okolini Gacka, nakon boravka ljudi koji tu budu vikendom, da li roštiljaju ili šta drugo rade, da nam se pojavio požar koji se proširio - podsjetio je Kusturić, ukazujući da se zbog nemara pojedinaca troše ogromni resursi da se spriječi katastrofa.

Požar na području Gacka izbio je juče poslije podne na području sela Šume, Dobro Polje i prema selu Ravni, a gorjela je šuma i nisko rastinje.