latinica  ћирилица
25/08/2024 |  12:07 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Doboj: Obilježene 83 godine od ustanka u Drugom svjetskom ratu

Kod Memorijalnog spomen-obilježja borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu u dobojskom Parku narodnih heroja danas su, povodom 23. avgusta, Dan ustanka naroda dobojskog kraja, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.
Doboj - pomen - Foto: SRNA
Doboj - pomenFoto: SRNA

Sa skupa je poručeno da od zaborava treba sačuvati istorijske činjenice, te ih odbraniti od revizionizma u okolnostima rastućeg fašizma i nacizma u Evropi i svijetu.

Predsjednik SUBNOR-a Doboj Dalibor Đurić rekao je da je prva ustanička puška odjeknula 23. avgusta 1941. godine u Osječanima da bi dan kasnije ustanički oslobodilački odredi iz ozrenskog mjesta Preslica krenuli u pravcu Maglaja, Gračanice i Doboja.

- Tradiciju je bitno sačuvati, da znamo šta je to antifašizam, zašto su se ti ljudi borili, a to je prije svega sloboda - rekao je novinarima Đurić, koji je istoričar.

Đurić je ukazao na obavezu pijeteta prema stradalim precima koji su nosili ustanak, dodajući da je to dominantno bio srpski narod, o čemu svedoči i ploča sa 111 strijeljanih ustanika, od kojih je 110 Srba i jedan Hrvat.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đurić je rekao da su antifašistički pokreti bili oni koji su nosili ideju slobode i borbe protiv okupatora.

Potpredsjednik dobojskog SUBNOR-a i sociolog Davor Vidaković poručio je da su fašistički pokret činili i oni koji su pristali da budu okupirani i poručio da je slobodarska antifašistička borba potrebna i danas kada se "bauk `svastike` nadvio nad cijelim svijetom, ne samo Evropom".

- I danas na sceni imamo ljude koji smatraju da je u redu da budu okupirani, da trebamo od nekoga slušati kako i šta trebamo da radimo - istakao je Vidaković.

On je dodao da su u Doboju podmladili i angažovali rad SUBNOR-a na širenju antifašističke ideje kod mladih, kako bi ih upozorili na ogromna ljudska stradanja zbog suludih ideja fašizma i nacizma.

Član SUBNOR-a iz dobojskog naselja Mala Bukovica Muhamed Begović rekao je da mještani održavaju spomen-groblje partizana tog kraja kako bi bilo podsjetnik mladim generacijama na istorijske okolnosti sa kojima su se nosili njihovi preci.

Kod Memorijalnog spomen-obilježja vijence su položile delegacije SUBNOR-a iz Doboja, Maglaja i Gračanice.

Ustanički oslobodilački odredi u noći između 23. i 24. avgusta 1941. godine iz ozrenskog mjesta Preslica krenuli u pravcu Maglaja, Gračanice i Doboja.

Tada su ustanici uništili vagone naoružanja i vojne opreme fašista, smještene u dobojskim naseljima Usora i Baree koji su bili namijenjeni za Istočni front, što je u to vrijeme bila najveća diverzija u tada pokorenoj Evropi.

Uslijedila je odmazda nad 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju u septembru 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Počast svim borcima i civilima poginulim u Drugom svjetskom ratu juče je odata i na Brezicima, gdje je bila smještena ustanička bolnica, kao i u Osječanima, gdje je ispaljena prva ustanička puška, a počast će danas biti odata i kod spomen-obilježja na Preslici.