latinica  ћирилица
26/08/2024 |  21:09 ⇒ 21:31 | Autor: SRNA

Kozarev: Izjava Konakovića pokušaj vještačkog stvaranja konfliktne atmosfere

Izjave ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića ne doprinose regionalnoj stabilnosti već predstavljaju pokušaj vještačkog stvaranja konfliktne atmosfere, rekao je danas generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Dušan Kozarev.
Aleksandar Vranješ i Dušan Kozarev (foto: TANJUG/ MSP) -
Aleksandar Vranješ i Dušan Kozarev (foto: TANJUG/ MSP)

Kozarev je na sastanku sa ambasadorom BiH u Beogradu Aleksandrom Vranješem ukazao da stalno nastojanje Sarajeva da Srbiju i srpski narod anahronim narativima predstavi kao nekoga ko ugrožava interese Bošnjaka ne odgovara istini, a Konakovićeva potreba da uputi žaoke Srbiji, čak i u najbanalnijim situacijama, ukazuje na nedostatak političke ozbiljnosti i odgovornosti.

Prema njegovim riječima, Srbija će svim inostranim prijateljima i partnerima, posebno susjedima, uporno pružati ruku saradnje, uvjerena da je, i pored svih nesuglasica, stabilan i prosperitetan zapadni Balkan i evropska budućnost zajednički interes svih naroda sa ovog prostora.

Kozarev se tokom sastanka osvrnuo na najaktuelnije teme i pitanja od zajedničkog interesa, naglašavajući značaj unapređenja sveukupnih odnosa sa BiH, važnost građenja veza na institucionalnom nivou, kao i saradnje u domenu privrede, infrastrukture i kulture, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je ukazao na čvrstu opredjeljenost Srbije za očuvanje regionalne stabilnosti i dijalog kao najbolje sredstvo za rješavanje svih otvorenih pitanja, te naglasio nedvosmislenu podršku Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Kozarev je konstatovao da je prvi korak ka stvaranju normalne klime za razvoj političkih i ekonomskih odnosa Srbije i BiH uzdržavanje od provokativnih i zapaljivih izjava.

Konaković je na društvenoj mreži Iks naveo da Srbija javnim ličnostima iz BiH i Hrvatske ograničava kretanje "samo zato što govore istinu o Srebrenici".