latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:25 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Proslava četvrt vijeka "Lut festa"

Predstava "Mala sirena" Dječijeg pozorišta Republike Srpske otvoriće 25. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", koji će od 22. do 27. septembra biti održan u Istočnom Sarajevu u organizaciji "Forum teatra" iz ovog grada, udruženja od značaja za kulturu Republike Srpske.
Predstava "Mala sirena" Dječijeg pozorišta Republike Srpske - Foto: SRNA
Predstava "Mala sirena" Dječijeg pozorišta Republike SrpskeFoto: SRNA

- Ovogodišnji festival u znaku je velikog jubileja i veliki je uspjeh lutkarstva. Na festivalu učestvuju poznata lutkarska pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Rusije, Bugarske, Јermenije, Јužne Koreje i Mađarske - rekao je direktor Festivala Vitomir Mitrić.

On je naveo da će jubilarni "Lut fest" obradovati djecu iz svih opština Istočnog Sarajeva, kao i drugih lokalnih zajednica Republike Srpske, a sve s ciljem nastavka projekta decentralizacije kulture i umjetnosti u Srpskoj.

Mitrić je najavio da će tokom šest dana Festivala publika imati priliku da vidi predstave "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar, "Snježana i sedam patuljaka" Pozorišta lutaka "Piniokio" Beograd, "Sašine priče" teatra iz Sankt Peterburga, te "Zec i pas" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda.

Između ostalih, biće odigrane i predstave "Drvosječa i nebeska vila" korejskog pozorišta, "Kad imaš kućnog zmaja" Državnog lutkarskog pozorišta iz bugarskog grada Sliven, "Zmajić Ogi" Narodnog pozorišta "Toša Јovanović" Zrenjanin, te "Alisa u zemlji drveća" Kruševačkog pozorišta.

On je naglasio da je riječ o predstavama koje tragaju za novim oblicima lutkarske umjetnosti, ne zanemarujući tradicionalne forme, težeći modernom, savremenom i eksperimentalnom izrazu sa veoma maštovitim sadržajima i poučnim porukama.

Prema njegovim riječima, moto festivala je "Јezik lutkarstva" i u potpunosti prati estetiku vizuelnog lutkarskog izraza i inspirativnih nadahnuća, te tako postiže magiju lutkarstva.

- Radionice, masterklas predavanja, promocije knjiga o lutkarstvu i drugi festivalski programi doprinose značaju Festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti - rekao je Mitrić.

Stručni žiri festivala radiće u sastavu profesor Bonjo Lungov /Bugarska/, Valentina Fursova /Estonija/ i Mladen Јanković /Republika Srpska/.

Producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da je "Lut fest" posebno značajan za razvoj kulture i promociju grada Istočno Sarajevo, koji 25 godina podržava ovu manifestaciju i stvara potrebne uslove kako bi festival napredovao i dobio zaslužno mjesto i poseban status u kulturnoj politici grada.

- Posebno je za jubilarni festival značajna podrška opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, generalnog pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva spoljnih poslova Srbije i bronzanog sponzora festivala Kompanije "Bambi", kao i medijska podrška Radio-televizije Republike Srpske, Novinske agencije Republike Srpske SRNA i brojnih medijskih prijatelja - naglasila je Štifanićeva.

Predstave će biti odigrane na scenama Kulturnog centra i Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu.