latinica  ћирилица
27/08/2024 |  15:33 ⇒ 15:39 | Autor: TANЈUG

Lukašenko: Ne osuđujem hapšenje Durova jer ako je neko kriv mora da odgovara

Komentarišući pritvaranje osnivača platforme Telegram Pavela Durova u Francuskoj, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da ne osuđuje francuske vlasti, jer, prema njegovim riječima, ako je neko kriv mora da odgovara.
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/ SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/ SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Kako je istakao bjeloruski lider "mnogi od onih koji su bili loši đaci u školi" sada počinju da kritikuju bjelorusku vlast i govore da je negdje na Zapadu, na primjer, u Francuskoj, bolje nego kod kuće, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin mu je svojevremeno ispričao o jednom od svojih razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom poslije izbora u Bjelorusiji 2020. godine, kada je francuski lider Putinu spominjao političke zatvorenike u Bjelorusiji.

Prošle subote uveče, francuski mediji javili su da je osnivač Telegrama Pavel Durov priveden na aerodrom Burže nakon izlaska iz privatnog aviona koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.

Prema pisanju francuske štampe, Durov, koji ima francusko državljanstvo, bio je na francuskoj potjernici zbog umješanosti u prikrivanje informacija o ilegalnim aktivnostima na svojoj aplikaciji Telegram, uključujući distribuciju dječje pornografije i trgovinu drogom.

On se sumnjiči i za nespremnost da sarađuje sa vlastima.